Bekijk project

sociaal woonproject Klein Rijsel

Het was de ambitie van de opdrachtgever om op deze site een groot aantal sociale en private wooneenheden te bouwen, voorzien van afzonderlijke ondergrondse parkeergarages en omringd door collectief groengebied dat publiek toegankelijk is. Deze ambities stootten op een aantal pijnpunten, zoals de topografische kenmerken van het terrein en regels die werden uitgezet in het stedenbouwkundig plan (BPA Westelijke Spoorweggeul).

Bekijk project

Willebroek Stad

De wijk ‘Stad’ in Willebroek is een reeds bestaande woonwijk ten zuiden van de stadskern. De wijk werd gebouwd tussen 1950 en 1975. Veel van deze bestaande woningen voldoen niet meer aan de huidige normering. Ook de openbare ruimte op de site is zeer onsamenhangend en onleesbaar. Groenzones zijn eentonig en zonder ecologische waarde. De grote parkeerplaatsen en vele garageboxen zorgen voor een lage verblijfswaarde. Vanuit de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshuisvesting-Willebroek werd een wedstrijd uitgeschreven voor het vernieuwen van een groot deel van de woonwijk. 

Bekijk project

PPS Hart van Hamme

Dit project is deel van het ambitieuze masterplan ‘Hamme 2020’, dat het centrum van Hamme volledig zal hertekenen tegen 2020. Het reconversieplan omvat enkele cruciale ingrepen die gericht zijn op het verbeteren van de verblijfskwaliteit van de centrumbewoner /-bezoeker, door het openbaar domein opnieuw in te richten en een handelslus te creëren die de commerciële activiteiten in de dorpskern versterkt.

Bekijk project

Vijftien sociale woningen in houtbouw, Brussel

Voor het sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) een uitdagende visie voorop. Enerzijds was er de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel, anderzijds werd een prefab houtconstructie als bouwprincipe gekozen. Deze uitdaging maakte diverse design & build-teams warm, maar uiteindelijk koos de BGHM voor het ontwerpteam van Abscis Architecten en Team HENK (Team HENK bestaande uit architecten Lennert Hermans en ARCHITENKO - Urban Design and Architecture), met PxP en Wyckaert als aannemers.

Bekijk project

Vlaskant Kuurne

Het masterplan van dit project kadert in een globale ruimtelijke visie op de site en haar omgeving. Hierin worden drie appartementsgebouwen ontworpen met een ondergrondse parking, die in twee fases gebouwd zal worden, en een gemeenschappelijke landschapstuin.

 
Bekijk project

Sociaal wonen en werken in hartje Anderlecht

Voor het innovatieve kantoorgebouw, sociaal restaurant en 32 sociale woningen in Anderlecht, kiest de Brusselse huisvestingsmaatschappij (BGHM) voor onze passieve houtskeletbouw en een semi-publiek plein. Architenko en Abscis Architecten hebben hun krachten gebundeld met studiebureaus Boydens, Establis en Egeon, en aannemers Wyckaert en PxP Projects, om een duurzaam en innovatief stadsdeel te bouwen. 

Bekijk project

Woonproject Goudsbloem

Op de kop van de Legestraat, Driesstraat en Gaversesteenweg, nabij het shoppingcenter de Driespoort en het station, vormen de 16 nieuwbouwappartementen van residentie Goudsbloem een nieuwe landmark voor wie Deinze binnen rijdt, komende van de autosnelweg en het bedrijvenpark de Prijkels.  

Bekijk project

PPS Lommel Mudakkers

Het stadsvernieuwingsproject ‘Wonen aan de Mudhoven’ omvat de reconversie van een voormalige schoolsite in het centrum van Lommel naar een collectief woonproject met één- en meergezinswoningen, publiek- en buurtgerichte voorzieningen en een nieuw buurtpark boven een publieke ondergrondse parking voor 250 wagens. Het PPS-project kadert binnen de ruimtelijke ontwikkelingsvisie van de Stad Lommel, die het centrum van het voormalige ‘dorp’ wil versterken en transformeren naar een kwalitatieve leefomgeving met de densiteit en voorzieningen van de ‘stad’, maar ook met de nodige open ruimte die zuurstof geeft aan het centrum.

Bekijk project

Gebroeders Vandeveldestraat Gent

Het gebouw bevindt zich op het hoekperceel tussen de Gebroeders Vandeveldestraat en de Sint Martensstraat, een locatie met een hoge zichtbaarheid voor passanten van en naar hartje Stad. Het gelijkvloers biedt plaats aan een handelsruimte, terwijl de verdiepingen erboven soms één, dan weer twee appartementen onderbrengen. Bovenaan reikt een penthouse. Het pand werkt met haar slanke postuur het straatbeeld netjes af.

 
Bekijk project

Fossielvrij wonen aan het Kongoplein

Aan het einde van de Markt van Deinze zal de bestaande villa Neerleie aan het Kongoplein plaats maken voor een nieuwe, aangepaste vorm van stedelijk wonen. De opmerkelijke ligging aan het Kongoplein, die gekenmerkt wordt door een grote rotonde met een mooie fontein, vormt een eindpunt voor een belangrijke invalsweg naar het stadscentrum. Hierdoor kan de site een rol vervullen als nieuwe stadspoort, waarbij de uitstraling van het project voldoende aandacht verdient om deze rol te kunnen vervullen.

Bekijk project

Fossielvrije wijk Nieuw Kortrijk

SHM Wonen Regio Kortrijk is een sociale huisvestingsmaatschappij die beschikt over een uitgebreid patrimonium op het grondgebied van Kortrijk. Verschillende wijken zijn echter aan vernieuwing toe. Abscis Architecten nam deel aan de ontwerpwedstrijd en kreeg samen met Sileghem en Partners de wijk Nieuw Kortrijk toegewezen. De nieuwe wijk omvat ca. 310 wooneenheden van de sociale huisvestingsmaatschappij, waarvan 10% renovatie en 90% nieuwbouw. Het bouwen van de eerste fase van 105 wooneenheden werd aangevat in juni 2018.

Bekijk project

Wisselkouter Merelbeke

Deze verticale verkaveling is het hedendaags antwoord op een specifieke vraag naar landschappelijk en groen wonen, en dit in een nabije stedelijke context. De reeds aanwezige structuren en kwaliteiten worden ten volle uitgespeeld in dit ontwerp, waardoor de groene openbare ruimte en de wooneenheden elkaar versterken.  

Bekijk project

Kasteelsite Wisselbeke

Het originele neoclassicistisch getinte kasteel Wisselbeke krijgt een nobele herbestemming tot residenties met aanvullende functies, met rondom assistentiewoningen. Bij deze paviljoenen streven we naar een hedendaagse architectuur met tijdloos karakter en levenslang wonen als insteek. De aanwezigheid van zorg op maat betekent voor dit project een grote meerwaarde.

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics