
Sociale woningen en herbestemde kapel Oosterzele
In hartje Oosterzele werd door scholencampus IZOO beslist om enkele leegstaande gebouwen vrij te geven en zo de plek nieuw leven in te blazen en op te waarderen.
In hartje Oosterzele werd door scholencampus IZOO beslist om enkele leegstaande gebouwen vrij te geven en zo de plek nieuw leven in te blazen en op te waarderen.
Het originele neoclassicistisch getinte kasteel Wisselbeke krijgt een nobele herbestemming tot residenties met aanvullende functies, met rondom assistentiewoningen. De aanwezigheid van zorg op maat betekent voor dit project een grote meerwaarde.
In hartje Aalst werden het voormalige Theresianenklooster, de Sint-Theresiakapel en de prachtige besloten parktuin, nieuw leven ingeblazen. Het werd een gemengd project met meergezinswoningen en een publiek toegankelijke polyvalente zaal met als rustpunt een groene oase voor de bewoners.
De site Herkenrode is gelegen in het centrum van de stad Hasselt. De site deed eerst dienst als militair domein en werd nadien ingericht als zone voor overheidsfuncties van de Federale overheid. De stad Hasselt verkocht deze site via een verkoopprocedure om een globale herbestemming in het kader van de binnenstedelijke ontwikkeling van Hasselt.
De geplande ontwikkelingen in het centrum van Hamme - onder het motto ‘Hamme2020’ – zijn zeer ambitieus. Dit project vormt een belangrijke hefboom binnen een ruimere strategie om het ‘Hamme van de toekomst’ een gezicht te geven en omvat de herinrichting van de Nieuwstraat, het implementeren van een ondergrondse parkeergarage, een vernieuwd gemeentehuis en administratief centrum, een meergezinswoning aan de overzijde van de Nieuwstraat, en de renovatie van het vroegere hospitaal naar 3 woningen.
Deze verticale verkaveling is het hedendaags antwoord op een specifieke vraag naar landschappelijk en groen wonen, en dit in een nabije stedelijke context. De reeds aanwezige structuren en kwaliteiten worden ten volle uitgespeeld in dit ontwerp, waardoor de groene openbare ruimte en de wooneenheden elkaar versterken.
Het was de ambitie van de opdrachtgever om op deze site een groot aantal sociale en private wooneenheden te bouwen, voorzien van afzonderlijke ondergrondse parkeergarages en omringd door collectief groengebied dat publiek toegankelijk is. Deze ambities stootten op een aantal pijnpunten, zoals de topografische kenmerken van het terrein en regels die werden uitgezet in het stedenbouwkundig plan (BPA Westelijke Spoorweggeul).
Dit project is deel van het ambitieuze masterplan ‘Hamme 2020’, dat het centrum van Hamme volledig zal hertekenen tegen 2020. Het reconversieplan omvat enkele cruciale ingrepen die gericht zijn op het verbeteren van de verblijfskwaliteit van de centrumbewoner /-bezoeker, door het openbaar domein opnieuw in te richten en een handelslus te creëren die de commerciële activiteiten in de dorpskern versterkt.
Voor het sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) een uitdagende visie voorop. Enerzijds was er de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel, anderzijds werd een prefab houtconstructie als bouwprincipe gekozen. Deze uitdaging maakte diverse design & build-teams warm, maar uiteindelijk koos de BGHM voor het ontwerpteam van Abscis Architecten en Team HENK (Team HENK bestaande uit architecten Lennert Hermans en ARCHITENKO - Urban Design and Architecture), met PxP en Wyckaert als aannemers.
Voor het innovatieve kantoorgebouw, sociaal restaurant en 32 sociale woningen in Anderlecht, kiest de Brusselse huisvestingsmaatschappij (BGHM) voor onze passieve houtskeletbouw en een semi-publiek plein. Architenko en Abscis Architecten hebben hun krachten gebundeld met studiebureaus Boydens, Establis en Egeon, en aannemers Wyckaert en PxP Projects, om een duurzaam en innovatief stadsdeel te bouwen.
Op de kop van de Legestraat, de Driesstraat en de Gaversesteenweg, nabij het shoppingcenter de Driespoort en het station, vormen de 16 nieuwbouwappartementen van residentie Goudsbloem een nieuwe landmark voor wie Deinze binnen rijdt, komende van de autosnelweg en het bedrijvenpark De Prijkels.
De wijk ‘Stad’ in Willebroek is een reeds bestaande woonwijk ten zuiden van de stadskern. De wijk werd gebouwd tussen 1950 en 1975. Veel van deze bestaande woningen voldoen niet meer aan de huidige normering. Ook de openbare ruimte op de site is zeer onsamenhangend en onleesbaar. Groenzones zijn eentonig en zonder ecologische waarde. De grote parkeerplaatsen en vele garageboxen zorgen voor een lage verblijfswaarde. Vanuit de sociale huisvestingsmaatschappij Volkshuisvesting-Willebroek werd een wedstrijd uitgeschreven voor het vernieuwen van een groot deel van de woonwijk.
Het gebouw bevindt zich op het hoekperceel tussen de Gebroeders Vandeveldestraat en de Sint Martensstraat, een locatie met een hoge zichtbaarheid voor passanten van en naar hartje Stad. Het gelijkvloers biedt plaats aan een handelsruimte, terwijl de verdiepingen erboven soms één, dan weer twee appartementen onderbrengen. Bovenaan reikt een penthouse. Het pand werkt met haar slanke postuur het straatbeeld netjes af.