2021 Kuurne

Abscis Architecten -

Vanaf de Ringlaan in Kuurne zie je het shoppingcenter 'Ring Shopping Kortrijk Noord' als een langgerekt gebouw, in een omgeving gekenmerkt door bedrijfsgebouwen. Het gebouw, daterend uit de jaren ’70, ligt op een hellend terrein en telt aan de voorzijde 1 bouwlaag en aan de achterzijde 2 bouwlagen. Het gebouw is omgeven door een parking. De gehele site, zowel het gebouw als haar omgeving, was dringend aan een update toe.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten -

De vernieuwing van de gevel omvat de gevelbekleding, de inkompartijen, de optopping en de publiciteitsinrichtingen.

Het luifelconcept is naast functioneel (bescherming tegen weersomstandigheden) ook esthetisch verantwoord: het semi-transparant dak filtert het zonlicht zoals het bladerdak van een boom en creëert zo een artistiek schaduwspel op de witte gevels en de bestrating. In de luifels worden PV-panelen ingewerkt. De energieopbrengst hiervan kan ‘s nachts gebruikt worden voor de LED buitenverlichting.

De huidige omgeving rondom het shoppingcenter wordt gekenmerkt door parking in asfalt en voetpaden in klinkers. Er zal een nieuw stedelijk hoofdplein worden aangelegd welke de twee belangrijkste parkings verbindt door middel van een luifel. Dit hoofdplein beschikt over een grote fietsenstalling omgeven met groen, een bluswaterbassin/vijver en horecaterrassen die het plein doen opleven en een aangename verblijfsruimte maken. Het hoofdplein is tevens ook geschikt voor foodtrucks of andere tijdelijke gebruiken.

De zijgevel krijgt een kleiner plein voorzien van zitbanken, een fietsenstalling met groendak en een horecaterras. Aan de achtergevel wordt een breed voetpad aangelegd met een busstoppplaats. 

De omgeving van het shoppingcenter wordt opgevat als een aaneenschakeling van pleinen en worden aangelegd met diverse verpozingsplekken en groenvoorzieningen om een aangename sfeer en schaduwplekken te creëren.

Delen