2023 - 2025 Sint-Niklaas

Abscis Architecten - inkomzone vanaf de parking - visualisatie studio ELVIS

Het Provinciaal Domein De Ster in Sint-Niklaas heeft nood aan een nieuw sportvolume met brasserie en kantoren. Het gebouw zal verschillende functies vervullen: als toegang tot het domein, als controleorgaan, als connecterende factor en niet te vergeten als landmark in het landschap.

Abscis Architecten - bird's eye - visualisatie studio ELVIS

bird's eye - visualisatie studio ELVIS

Abscis Architecten - inkomzone vanaf de straat - visualisatie studio ELVIS

inkomzone vanaf de straat - visualisatie studio ELVIS

De recreatieve en sportieve setting vormt een belangrijke schakel in het dagelijkse leven. Voor de ene een uitlaatklep, voor de andere een moment van ontspanning en rust.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - kop van het water - visualisatie studio ELVIS

kop van het water - visualisatie studio ELVIS

De recreatieve en sportieve setting vormt een belangrijke schakel in het dagelijkse leven. Voor de ene een uitlaatklep, voor de andere een moment van ontspanning en rust. Het was dan ook ons doel om voor beiden een gepast antwoord te formuleren.

Het nieuwe volume wordt gebouwd op de oorspronkelijke parkeervlakte en wordt zo dicht mogelijk aangesloten op de aanwezige vijver. Zo blijven niet alleen de bestaande bomen op de parkeervlakte behouden maar ontstaat ook de ruimte om de groene parkgordel te versterken. Er ontstaat een voorplein dat de connectie vormt tussen de openbare weg, het nieuwe volume, de nieuwe parking, de atletiekpiste en het domein. De omgevingsaanleg en vormgeving van het gebouw leiden de bezoeker naar een overdekte inkomzone. Deze zone is een knooppunt van voetgangers, fietsers en personen die met de wagen of bus zijn aankomen en biedt toegang tot de sportzaal, de kantoren, de brasserie en het domein.

Het volume wordt gekenmerkt door het noordoost-georiënteerde sheddak. Dit sheddak voorziet de sportzaal van natuurlijk daglicht en de oriëntatie maakt dat de kop van het gebouw zich ter hoogte van de vijver richt naar het domein. De vormgeving is dus niet alleen een praktisch gegeven maar zorgt bovendien voor de nodige herkenbaarheid op het domein, een architecturaal statement. Door het nieuwe volume zo dicht aan te sluiten op de vijver ontstaat niet alleen fysiek maar ook visueel een directe relatie met het domein. Een panoramisch zicht op de vijver vormt hier een belangrijk uitgangspunt. De bestaande waardevolle bomengroep wordt behouden en bepaalt mee de belevingswaarde van het domein.

Abscis Architecten - cafetaria - visualisatie studio ELVIS

cafetaria - visualisatie studio ELVIS

Abscis Architecten - sporthal - visualisatie studio ELVIS

sporthal - visualisatie studio ELVIS

Delen