2019 - 2020 Deinze

Abscis Architecten - zicht vanaf de Gaversesteenweg - foto abscis architecten

Op de kop van de Legestraat, de Driesstraat en de Gaversesteenweg, nabij het shoppingcenter de Driespoort en het station, vormen de 16 nieuwbouwappartementen van residentie Goudsbloem een nieuwe landmark voor wie Deinze binnen rijdt, komende van de autosnelweg en het bedrijvenpark De Prijkels.

Abscis Architecten - zicht vanaf de Driesstraat - foto abscis architecten

zicht vanaf de Driesstraat - foto abscis architecten

Abscis Architecten - zicht vanaf de Gaversesteenweg - foto abscis architecten

zicht vanaf de Gaversesteenweg - foto abscis architecten

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - detail - foto abscis architecten

detail - foto abscis architecten

Abscis Architecten werd in eerste instantie benaderd door de opdrachtgever met een open vraag: ‘Ik heb de kans dit bebouwde perceel aan te kopen, welk potentieel zit er in?’. Waarop een analyse naar de kwaliteiten van de site volgde.

Het perceel, gelegen in het binnenstedelijk gebied Deinze, bevindt zich op wandelafstand van het station en de markt. De bestaande bebouwing was sterk verouderd en irrelevant. Echter, het perceel gekenmerkt door zijn langwerpige vorm dwars op de Gaversesteenweg, bleek interessant. De langse zijde van het perceel oriënteert zich namelijk naar het zuiden en is hoofdzakelijk vrij van overstaande bebouwing. Hierdoor beschikt het over een grote visibiliteit en een vrij perspectief. Bovendien wordt deze zijde begrensd door een verkeersarme, doodlopende straat.

Door het grote potentieel van de site vonden de opdrachtgever en Abscis Architecten mekaar onmiddellijk in het idee om een nieuwbouw residentieel project te realiseren dwars op de Gaversesteenweg met een sterke architecturale uitstraling.

Het gebouw werd opgevat als een L-vormig volume bestaande uit 4 bouwlagen. De langse gevel gepositioneerd naar het zuiden maakt slim gebruik van het bovengenoemde potentieel en werd voorzien van ruime inpandige terrassen met aansluitend de leefruimtes. De korte zijde van de L-vorm sluit aan op de naastliggende bebouwing en laat gelijkvloers ruimte voor een ruim bemeten overdekte toegang onder de vorm van een luifel en overdekte fietsenstalling. Hierbij wordt het gebruik als voetganger en fietser optimaal gefaciliteerd. De 4de bouwlaag werd slechts deels bebouwd waardoor ruimte ontstaat voor grote, zuidwest georiënteerde, dakterrassen en groendaken. Het gebouw omvat een goeie mix van verschillende types.

De gevel werd afgewerkt in een langwerpige genuanceerde betonsteen dat contrasteert met het donkerkleurig buitenschrijnwerk en borstweringen. Op de zuidgevel werd het metselwerk gedeeltelijk semi-transparant verwerkt waardoor deze een zonwerende functie opneemt. In dit project werd er bijzondere aandacht besteed aan de energiehuishouding o.a. onder de vorm van een performante isolatie en een warmtepomp per appartement die in staat voor de verwarming en het sanitair warm water. Tenslotte werd er veel aandacht besteed aan de detaillering om zo tot een kwalitatief architecturaal geheel te komen.

Bekijk de timelapse van de bouwwerken op Vimeo!

Abscis Architecten - inplanting

inplanting

Abscis Architecten - interieurbeeld  - Nanopixel

interieurbeeld - Nanopixel

Delen