2009 - 2010 Sint-Denijs-Westrem

Abscis Architecten -

In 1998 kocht Abscis beheersvennootschap cvba het voormalige stationsgebouw van Sint-Denijs-Westrem van de NMBS met de bedoeling hier haar kantoren in onder te brengen. Het is gelegen op een langwerpig perceel dat in het oosten wordt begrensd door de spoorweg Gent-Deinze en in het westen door de Jean-Baptiste de Ghellincklaan. Het station was sinds 1984 buiten gebruik waardoor het gebouw in vervallen staat verkeerde.

De voormalige lokettenzalen en de woning van de stationschef werden verbouwd en heringericht tot een modern kantoorgebouw. Het biedt plaats aan 15 volledig uitgeruste werkposten, met de nodige ruimte voor archief, documentatie en stalen, technische lokalen, keuken en sanitair voor het architectenbureau Abscis Architecten.

De eerste fase van de renovatie is in 1999 voltooid. In een tweede fase werden de vrijstaande tuinberging en het aangebouwde bijgebouwtje volledig gesloopt waardoor er op de vrijgekomen oppervlakte een nieuwe uitbreiding werd gebouwd.

De uitbreiding van één bouwlaag met een plat dak, werd langs de buitenzijde gerealiseerd in grijs zichtbeton. De kleur van het zichtbeton sluit aan bij de kleur van de arduinen plint van het bestaande gebouw en geeft hiervan een eigentijds interpretatie. Aansluitend op het bestaande stationsgebouw door middel van een nieuwe beglaasde hoofdinkom, werd de nieuwbouw ingericht met sanitaire voorzieningen, een kitchenette en een grote vergaderzaal. Het bestaande rondboograam op het gelijkvloers werd volledig geïntegreerd in het interieur door middel van een dak in helder glas. Aan de achtergevel (zijde spoorweg) werd een verdiepte aansluiting gecreëerd om de nieuwbouw visueel los te maken van het bestaand stationsgebouw.

Het voormalige stationsgebouw is een beschermd monument en werd met respect voor het authentieke karakter gerestaureerd.

Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics