Dendermonde

Abscis Architecten -

In 2016 werd door GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap gevraagd om een visienota op te stellen omtrent de vernieuwing en opwaardering van de scholen KTA Dendermonde en MS Zwijveke tot één samenhangende schoolcampus. Het ontwerp, als resultaat van deze visie, werd niet weerhouden. 

Deze site aan de Begijnhoflaan ligt op een unieke locatie in Dendermonde, aan de rand van de compacte stadskern, vlakbij het station en grenzend aan een mooie groen-recreatieve zone met een enorme vijver. Voor het nieuw te bouwen programma werd gezocht om deze te organiseren binnen een zo compact mogelijk volume dat toch heel wat flexibiliteit biedt naar gebruik. Een dergelijk compact en flexibel volume is niet alleen energetisch heel interessant, het maakt ook op een heel eenvoudige manier praktische en creatieve wisselwerkingen mogelijk tussen de verschillende afdelingen onderling. Er werd geopteerd om alle afdelingen onder één dak samen te brengen als één grote hal waarbinnen de afdelingen hun ruimte innemen. Dit dak wordt voorzien onder de vorm van een sheddak als knipoog naar de industriële activiteiten die er plaats vinden. Bovendien leent de oriëntatie van het gebouw er zich toe om met dit sheddak op het noorden maximaal veel daglicht binnen te trekken, zonder kans op oververhitting. 

Het Aria-gebouw wordt ontdaan van de historisch weinig waardevolle elementen, zoals de verscheidene aanbouwen, en wordt tot zijn essentie herleid; een zuivere L-vorm met sprekende gevels aan voor- en achterzijde.

Een grote sportkooi, bestaande uit een hekwerk van 4m hoog, definieert de ruimte waarbinnen kan gesport worden. Het vormt hierdoor, net zoals de nieuwbouw, een afsluitbaar geheel op een open campus. Binnen deze kooi bevindt zich centraal een dubbelhoge sporthal, geflankeerd door een lager volume met kleedkamers, berging en sanitair en door een buitenveld.

Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -