2021 Brussel

Abscis Architecten - (c) Abscis Architecten

In afwachting van de bouw van ‘Europese School V Brussel’, schreef de Regie der Gebouwen een (DBM-)wedstrijd uit om een tijdelijke school op te richten, op de parking van het voormalige NAVO-hoofdkwartier in Haren. 

Abscis Architecten - kleuterspeelplaats met overdekt gedeelte

kleuterspeelplaats met overdekt gedeelte

Abscis Architecten - speelplaats met luifel

speelplaats met luifel

Hoe tijdelijk deze omgeving ook mag zijn, aangenaam en kwaliteitsvol is het streefdoel!

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - speelplaats met luifel

speelplaats met luifel

Ondanks haar tijdelijkheid en bouwtempo (6maanden!) moest het gebouw aan alle vereisten van een volwaardige basisschool voldoen: passiefbouw, voldoende daglicht, evacuatie, een volwaardige keuken, buitenruimtes… De kern van de opdracht lazen we als volgt: op een kostenefficiënte, gebruiksvriendelijke en klimaatvriendelijke wijze, en met een zeer beperkte plannings- en bouwtijd, een tijdelijke school bouwen waarin kinderen een belangrijk deel van hun jeugd op een kwalitatieve manier kunnen doorbrengen.​​​​​​

De nieuwe, tijdelijke school werd volledig circulair opgevat en werd opgebouwd uit 521 standaardcontainers van het Nederlandse Jan Snel, die nadien integraal hergebruikt kunnen worden. De units werden zo veel mogelijk ingevuld en afgewerkt met materialen en technieken die kunnen worden hergebruikt of gerecycleerd en werden zodanig geschakeld dat alle behoeftes een ruimtelijke invulling kregen. Ook op het vlak van energie en waterhuishouding werd duurzaam en circulair gedacht: de daken zijn uitgerust met zonnepanelen en er werden ook watertanks geïnstalleerd voor de recuperatie van regenwater.

Er ging onder meer speciale aandacht naar het onderscheiden van de lawaaierige en de rustige zones: kleuterschool, kantines en sportzalen worden op het gelijkvloers voorzien in verbinding met de speelplaatsen. Het basisonderwijs, de directie en administratie, en de bibliotheek bevinden zich op de verdiepingen om geluidshinder te beperken.

Wanneer de tijdelijke Europese school op de voormalige NAVO-site plaats zal ruimen voor een permanente nieuwe school op dezelfde plek is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat ze minstens 6 jaar in gebruik zal zijn. Hoe tijdelijk deze omgeving ook mag zijn, aangenaam en kwaliteitsvol is het streefdoel!

Abscis Architecten - sporthal

sporthal

Abscis Architecten - traphal

traphal

Delen