2016 - 2017 Oudenaarde

Abscis Architecten - waterspiegel met stadhuis - foto Abscis Architecten

De Stad Oudenaarde wil van haar stadscentrum een aangename ontmoetingsruimte maken. Na een bevraging bij de inwoners bleek dat meer groen, minder verkeer, minder bovengronds parkeren en een aangename verblijfsruimte de belangrijkste elementen waren tot het creëren van een aantrekkelijk stadscentrum. De resultaten van deze ideeënwedstrijd werden opgenomen als randvoorwaarden bij het masterplan voor de heraanleg van de Markt.

Abscis Architecten - natuursteen tapijt voor het UNESCO werelderfgoed stadhuis - foto Abscis Architecten

natuursteen tapijt voor het UNESCO werelderfgoed stadhuis - foto Abscis Architecten

Abscis Architecten - locatie Stad Oudenaarde

locatie Stad Oudenaarde

Het was een evenwichtsoefening tussen het creƫren van een aangename verblijfsruimte en het toelaten van parkeren op de Markt

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - detail natuursteen

detail natuursteen

Door het masterplan werden de Markt en de omliggende publieke ruimte volledig geherorganiseerd, met als centraal element het formeel aangelegde natuursteen ‘tapijt’ voor het stadhuis, dat UNESCO werelderfgoed is, en de historische fontein. De mooie natuursteenpuzzel bestaat uit wel 27 verschillende stijlen van tegels in 11 verschillende formaten en 3 verschillende texturen, en is afkomstig uit de steengroeves van Comblanchien (FR). De nabijheid van deze groeves draagt bij aan de hoge duurzaamheidsfactor van het nieuwe plein.

De historische fontein werd gerestaureerd en zo tot parel van de Markt gekroond. Om haar nog meer in de schijnwerpers te plaatsen, werd rondom de fontein een dynamische 'waterspiegel' aangelegd, met spuwers en vernevelaars. De verblijfskwaliteit op de Markt werd tevens verhoogd door verscheidene sferen en zitplekken, en een bomengroep waaronder het aangenaam vertoeven is. Ook rond de Sint-Walburgakerk en de Kleine Markt wordt een groen parkje met zitelementen onder de bomen voorzien. Hier werd voor een meer intieme sfeer geopteerd.

Abscis Architecten - lichtspektakel op het openingsevenement - foto Ronny De Coster

lichtspektakel op het openingsevenement - foto Ronny De Coster

Abscis Architecten - inplantingsplan

inplantingsplan

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics