2016 - 2017 Oudenaarde

Abscis Architecten - zitelementen op het plein - foto Jeroen Verrecht

De Markt van Oudenaarde situeert zich in het hart van de stad. Ze huisvest onder meer het historische stadhuis, een imposant gebouw in Brabants gotische stijl dat opgetrokken werd in de 16e eeuw en geklasseerd staat als UNESCO werelderfgoed.

De  heraanleg van De Markt beoogde de verloren gegane stedelijke functie van het marktplein opnieuw op te roepen en haar terug in functie te stellen van alle stedelingen. Na een bevraging bij de inwoners bleek dat meer groen, minder verkeer, minder bovengronds parkeren en een aangename verblijfsruimte de belangrijkste elementen waren tot het creëren van een vernieuwd aantrekkelijk stadscentrum.

Abscis Architecten - avondbeeld - foto Jeroen Verrecht

avondbeeld - foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - locatie Stad Oudenaarde

locatie Stad Oudenaarde

De bouwstenen van de Marktarchitectuur werden een stenen vloer, een waterpunt, nieuw pleinmeubilair, groene interventies en gerichte verlichting.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - inplantingsplan

inplantingsplan

Een balans vinden tussen inzetbare publieke ruimte, in verhouding tot de aangrenzende gebouwen – die de gevels van het plein vormen – en het tegemoet blijven komen aan de verkeers- en parkeernoden stonden hierbij eveneens voorop. Zo breidde de renovatie zich uit tot het aanpalend plein “de Kleine Markt”, de harde en zachte wegen rondom rond en een supplementaire nieuwe parking die de druk op De Markt moest verlichten. De bouwstenen van de Marktarchitectuur worden een stenen vloer, een waterpunt, nieuw pleinmeubilair, groene interventies en gerichte verlichting.

Het marktplein werd heraangelegd in een tapijt van natuurstenen tegels dat abstracte patronen tekent. De complexe stenenpuzzel bestaat uit elf formaten en toont drie verschillende texturen: gebouchardeerd, gevlamd, gefrijnd. De tegels zijn afkomstig uit de steengroeves van het Franse Comblanchien: hun nabije oorsprong draagt mee bij tot een opmerkelijke duurzaamheid van het project. Het tapijt werd symmetrisch uitgelijnd op de centrale as van het stadhuis met de historische fontein in haar schoot. Om de rijke geschiedenis van de plek nog meer in de verf te zetten werd ook deze fontein, geschonken door Lodewijk XIV in de 17de eeuw aan de stad Oudenaarde, gerestaureerd en als centraal element op het plein in ere hersteld. Rondom de fontein werd een dynamische waterspiegel met spuwers en vernevelaars aangelegd.

De Kleine Markt, gelegen in de oksel van de Sint-Walburgakerk en omringd door terrassen van cafeetjes en restaurants, kent een intiemere sfeer. Verschillende nieuwe zitmogelijkheden worden hier voorzien. Op het marktplein werd gezocht naar een goed evenwicht tussen een stille verkeersvrije zone voor het stadhuis en de resterende beschikbare ruimte voor parkeren. Dit resulteerde in een gedeeltelijke verplaatsing van de oorspronkelijke parking naar een nieuw parkeergebouw – parking Meerspoort - net buiten het stadscentrum. Een goede connectie van en naar de markt was uiteraard cruciaal.

In samenwerking met Atelier Roland Jéol uit Lyon (FR), werd een lichtplan opgesteld waarbij de monumenten Walburgakerk en stadhuis samen met de pleingevels worden belicht. Ook de historische fontein kreeg een uniek lichtconcept mee. Het lichtplan maakt van de nieuw aangelegde Markt ook ’s avonds een sfeervolle verblijfsruimte.

Benieuwd naar de Markt in beweging? Bekijk de timelapse van de werken op Vimeo!

Abscis Architecten - marktplein en stadhuis - foto Jeroen Verrecht

marktplein en stadhuis - foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - pret aan de fontein - foto Jeroen Verrecht

pret aan de fontein - foto Jeroen Verrecht

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - detail natuursteen - foto Stad Oudenaarde

detail natuursteen - foto Stad Oudenaarde

Delen