Abscis Architecten - Architectenbureau

Architectenbureau

"Abscis Architecten wil mee-bouwen aan de stad van de toekomst."

Deze denkwijze maakt deel uit van de integrale en procesgerichte aanpak van Abscis Architecten en toont tevens het grote belang van de ruimtelijke en maatschappelijke context aan. Om projectgerichte antwoorden te kunnen bieden is een grondige analyse van de context onontbeerlijk. Dit betekent dat het team zich verdiept in de verschillende contexten van een plek. Tegelijk wordt een brede studie verricht naar de manier waarop de plek wordt gebruikt en zal gebruikt worden. In deze fase ontwikkelt het ontwerpteam een heel sterke betrokkenheid bij de opdracht en wordt de basis gelegd voor een onderbouwd en duurzaam concept binnen de vooropgestelde ambities.

Via een gerichte dialoog met de opdrachtgever komen we tot een project op maat, waarbij wij vanuit een toekomstgerichte maatschappelijke betrokkenheid elk project verankeren in de sociale, economische, historische en culturele context van de omgeving. Architectuur in de brede zin van het woord wordt dan ook gezien als de organisatie van al deze verschillende componenten. Relaties onderling geven richting aan het ontwerp én dit met een duurzame en toekomstgerichte maatschappijvisie. Dit leidt tot een interessante dialectiek tussen de architecturale ingreep en de maatschappelijke context en vraagt een bewustzijn van de impact van ons ‘doen’ in een streven naar een voortdurende meerwaarde.

"Een ontwerpproces is steeds onderzoekend en creatief met ruimte voor durf en vernieuwing."

Zo ontstaat telkens weer een bijzonder en uniek ontwerp op maat. Een ontwerp op maat wil tegelijk zeggen op maat van de mens, een ontwerp waar plaats is voor het individu en het beleven van architectuur in zijn pure vorm. De symbiose van een fijngevoelige detaillering en zorgvuldig gekozen materialen zorgt voor een brede zintuigelijke benadering van het ontwerp. Hebben we namelijk niet allemaal de neiging om op een onbewaakt moment over een houten of natuurstenen oppervlak te wrijven?   

DIVERSITEIT AAN OPDRACHTEN

Abscis Architecten heeft een lange traditie van het deelnemen aan architectuurwedstrijden. Initieel alleen, als architect, later in teams met ingenieurs en recent ook in consortia met ontwikkelaars, financiers en exploitanten. Naast wedstrijden worden ons ook rechtstreeks opdrachten toegekend al dan niet voorafgegaan door de opmaak van een masterplan en/of een haalbaarheidsstudie. Dit maakt dat onze opdrachtgevers bestaan uit overheden, particuliere klanten of vastgoedontwikkelaars in klassieke architectuuropdrachten, maar ook steeds vaker in hybride constellaties als publiek private samenwerkingen, design and build waar soms ook maintenance en operate bij komt.

"Abscis Architecten houdt van een diversiteit aan projecten, het werkveld reikt van stad tot stoel."

Ondanks de grote diversiteit hebben onze projecten wel één ding gemeen, ze helpen ons in het realiseren van onze missie: mee-bouwen aan de stad van de toekomst.

Doorheen alle projecten hanteren we eenzelfde procesmatige aanpak, met nadruk op interactief ontwerpend onderzoek komen we tot conceptuele ontwerpen. Vanuit onze analyse maken we een eerste schets, reële of virtuele studiemaquettes en collages tot we komen tot een synthese. We definiëren basisconcepten die we doorheen de verdere verwerking in CAD en later in BIM vasthouden en omzetten in een gebouw.

BOUWEN OP ONZE BASIS

Opgericht in 1988 en bestaande uit een multidisciplinair team van circa 45 creatieven is Abscis Architecten een sterk gemengde groep van ervaren en jonge ontwerpers die zich inzetten voor een brede en toekomstgerichte visie. Het fundament van 30 jaar ervaring in diverse sectoren en schalen wordt gebruikt als basis voor de frisse aanpak en doortastendheid van een jong en dynamisch team.

De algemene leiding is in handen van de vier partners ir. arch. Arthur Van Cauwenberghe, ir. arch. Pieter De Smet, arch. Sofie Eggermont en arch. stedenbouwkundige Piet Van Cauwenberghe. De partners combineren het bestuur van Abscis Architecten met het opvolgen van projecten. Ze maken de strategische keuzes, nemen beslissingen omtrent investeringen en stellen een coherent team samen. Parallel begeleiden ze de onderzoeks- en ontwerpfases, nemen beslissingen inzake de voorgestelde projecten en bewaken de visie en de missie. Door deze combinatie blijft een intense voeling bestaan tussen het bureaumanagement en de architectuurpraktijk. Arch. Frank Van Kerckhove is actief als raadgever en als partner bij de opvolging en aansturing van architectuuropdrachten.

 

Team

Jeroen De Pestel

Jeroen De Pestel

ir architect

Burgerlijk ingenieur-architect, Universiteit Gent (2006)

Marie Van den Driessche

Marie Van den Driessche

public relations

Master in de beeldende kunsten, KASK (2011)

Jens De Ketelaere

Jens De Ketelaere

landschapsarchitect ruimtelijk planner

Landschapsarchitectuur, KASK, Gent (2013) - Stedenbouw en ruimtelijke planning, KULeuven Campus Sint-Lucas Gent (2016)

Heinz Rigole

Heinz Rigole

architect ruimtelijk planner

Architectuur, WENK Hoger instituut Sint-Lucas, Gent (1999) - Ruimtelijke Planning, G.A.S.-RP, Universiteit Gent (2000) - Atelier Publieke Ruimte, KU Leuven i.s.m. Vlaamse Stichting Verkeerskunde (2003)

Jorn De Kegel

Jorn De Kegel

ir architect

Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur, Universiteit Gent (2015)

Pieter De Smet

Pieter De Smet

ir architect partner

Burgerlijk ingenieur-architect, Universiteit Gent (1999) - Pieter De Smet is sinds 2006 actief bij Abscis Architecten en combineerde dit een tijdlang als docent in het architectuuronderwijs. Hij wenst sterke architecturale en maatschappelijke ideeën in realiteit om te zetten door middel van brede multidisciplinaire samenwerkingen en teamwork. Hij houdt ervan deze processen aan te sturen met het oog op een excellent resultaat. Sinds 2017 combineert hij als partner organisatorische en strategische beslissingen met het aansturen van projecten.

Isabel Van Leuven

Isabel Van Leuven

architect

Master in de Architectuur, KU Leuven Campus Gent (2016)

Monica Delgado

Monica Delgado

architect

Architectuur, Universidad Nacional de Colombia, Bogota (2011) - Master in de Architectuur, KU Leuven (2016)

Mara Bauwens

Mara Bauwens

architect

Master in de Architectuur, KU Leuven Campus Gent (2014)

Nicola De Groote

Nicola De Groote

ir architect stagiair

Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur, Universiteit Gent (2018)

Naomy Serpieters

Naomy Serpieters

receptioniste

Arthur Van Cauwenberghe

Arthur Van Cauwenberghe

ir architect partner

Master of Science in de ingenieurswetenschappen: architectuur, Universiteit Gent (2010) - Arthur Van Cauwenberghe starte in 2014 bij Abscis Architecten na enkele jaren in het buitenland te werken. Het maatschappelijk engagement die hem naar de architectuur leidde, groeide uit in een passie voor duurzaam ontwerpen binnen Abscis Architecten. In 2017 werd hij zaakvoerder partner van waaruit hij organisatorische en strategische beslissingen combineert met het aansturen van projecten.

Marnix Lambrey

Marnix Lambrey

architect

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (1980)

Maarten Fouquet

Maarten Fouquet

ir architect

Burgerlijk ingenieur-architect, architectuur en stedenbouw, Universiteit Gent (2005)

Reinier Rogiest

Reinier Rogiest

assistent architect

Toegepaste Architectuur, Howest Brugge (2012), Veiligheidscoördinator Niveau B, KaHo Sint-Lieven (2013), EPB Verslaggever, SBM Campus Zwijnaarde (2016)

Petia Hanssens

Petia Hanssens

architect

Burgerlijk ingenieur-architect, KU Leuven (2001)

Nik Mogensen

Nik Mogensen

interieurarchitect

Interieurarchitectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (1984)

Sofie Eggermont

Sofie Eggermont

architect partner

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut Sint Lucas Gent (1997) - Sofie Eggermont is een gepassioneerd architect werkzaam bij Abscis Architecten sinds 2006. Gedurende 12 jaar bouwde ze mee aan de portfolio van Abscis Architecten met uiteenlopende opdrachten en wedstrijden waar creativiteit voorop stond. Sinds 1 januari 2019 combineert ze als partner organisatorische en strategische beslissingen met het aansturen van projecten.

Sandra Breyne

Sandra Breyne

architect

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (2001)

Sascha Lejaeghere

Sascha Lejaeghere

architect

Architectuur, Henry van de Velde Instituut (1999)

Sofie Demeyere

Sofie Demeyere

architect

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (2001)

Tim Van Herbruggen

Tim Van Herbruggen

landschapsarchitect ruimtelijk planner

Landschapsarchitectuur, Hogeschool Gent, campus Melle (2000) - Stedenbouw en ruimtelijke planning, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (2004)

Tom Deroose

Tom Deroose

architect

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (2002)

Yoannick Callebaut

Yoannick Callebaut

architect

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (1988)

Frank Van Kerckhove

Frank Van Kerckhove

architect partner

Architectuur, Stedelijk Hoger Instituut voor Architectuur en Stedenbouw SHIAS (1978) - Frank Van Kerckhove verbleef en werkte verschillende jaren in Indonesië (NGO), Marokko (UNESCO) en Rwanda (Belgische Ontwikkelingssamenwerking). In 1987 werd hij stichtend vennoot en mede-zaakvoerder van Abscis Architecten. Vanuit zijn ervaring als teamspeler met diverse partijen groeide zijn interesse voor projecten van Publiek Private Samenwerking en is hij initiatiefnemer van een grote verscheidenheid aan opdrachten en wedstrijden.

Wiert Gerats

Wiert Gerats

architect

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (2009)

Stijn Oosterbos

Stijn Oosterbos

architect

Master of Science in de architectuur, Provinciale Hogeschool Limburg (2013)

Annelies Billiet

Annelies Billiet

directie secretariaat

Ewout De Bleser

Ewout De Bleser

stagiair architect

Master in de Architectuur, KU Leuven Campus Gent (2018)

Bruno Blancquaert

Bruno Blancquaert

architect

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (2005) - Master in de algemene economie en bedrijfskunde, Universiteit Gent (2006)

Piet Van Cauwenberghe

Piet Van Cauwenberghe

architect stedenbouwkundige partner

Architectuur, Stedelijk Hoger Instituut voor Architectuur en Stedenbouw SHIAS (1978) Stedenbouw en ruimtelijke ordening I.I.S.R.O. Leuven (1981) - Piet Van Cauwenberghe was na zijn studies architectuur en ruimtelijke planning enkele jaren actief aan de planningsdienst van de stad Gent. In 1987 richtte hij samen met Johan Van den Driessche en Frank Van Kerckhove een bureau op die de naam ABSCIS ontwerpgroep kreeg, inmiddels gewijzigd naar Abscis Architecten bvba. Tot op heden is hij zaakvoerder partner en voornamelijk betrokken bij stedenbouwkundige ontwerpen en wedstrijden.

Griet Depoorter

Griet Depoorter

architect ruimtelijk planner

Architectuur, WENK Hoger Architectuur Instituut, Sint-Lucas Gent (2010) - Ruimtelijke Planning, Universiteit Gent (2013)

Geert Boon

Geert Boon

architect ICT support

Master in de Architectuur, Sint-Lucas Brussel (1999)

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics