2017 - 2020 Leuven

Abscis Architecten - diep geplaatste ramen met afgeschuinde dagkanten

De katholieke Universiteit van Leuven wenste het bestaande ‘Onderwijs & navorsing 1’ gebouw uit te breiden met een vaardigheidscentrum voor Anatomie, onderzoekslaboratoria voor biotechnologie en onderzoekslaboratoria voor hoogwaardige analyse-apparatuur.

Abscis Architecten - inplanting met alle gebouwen Onderwijs & Navorsing

inplanting met alle gebouwen Onderwijs & Navorsing

Abscis Architecten - (c) Jeroen Verrecht

(c) Jeroen Verrecht

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - (c) Jeroen Verrecht

(c) Jeroen Verrecht

Low-tech architectuur voor high-tech onderzoek

Het gebouw is ontworpen als een solitair en monolithisch balkvolume uitgevoerd in een wit-grijs genuanceerd baksteenmetselwerk, dit in overeenstemming met de ruimtelijke en architecturale visie van het masterplan van AWG voor de Site Gasthuisberg.

Het gebouw werd behandeld als een alzijdig volume, zonder de nadruk te leggen op een voor- of achterkant. De vier gevelvlakken zijn evenwaardig behandeld. Deze vertonen een strak ritme van nagenoeg identieke raampartijen. De afmetingen, de positioneringen en de tussenafstanden tussen de raamopeningen houden rekening met zowel de modulaire labo-indeling, de opstelmodaliteiten van de labotoestellen als met een maximale natuurlijke lichtinval in de binnenruimtes. De ramen zijn diep in het gevelvlak geplaatst en voorzien van een omkaderingselement in een koper-bruine aluminium-paneel afwerking. De afgeschuinde zijdes van deze omkaderingselementen resulteren in een optische vergroting naar buiten toe.

Het verbindingsvolume tussen het bestaande Onderwijs en Navorsing 1 gebouw en de nieuwe labo-cluster is uitgerust met een nieuwe gelijkvloerse inkomruimte, kantoren, vergaderzalen en “break-out” ruimtes.

Eerder realiseerden wij ook het laboratoriumgebouw Onderwijs & Navorsing 4.

Abscis Architecten - labo in werffase (c) Jeroen Verrecht

labo in werffase (c) Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - passerelle die de verbinding tussen oud en nieuw maakt (c) Jeroen Verrecht

passerelle die de verbinding tussen oud en nieuw maakt (c) Jeroen Verrecht

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics