2019 - 2021 Brussel

Abscis Architecten - Menslievendheidsstraat

Voor het sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) een uitdagende visie voorop. Enerzijds was er de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel, anderzijds werd een prefab houtconstructie als bouwprincipe gekozen. Deze uitdaging maakte diverse design & build-teams warm, maar uiteindelijk koos de BGHM voor het ontwerpteam van Abscis Architecten, ARCHITENKO - Urban Design and Architecture en Studio Ensemble, met PxP en Wyckaert als aannemers.

Abscis Architecten - architecturale buitentrap

architecturale buitentrap

Abscis Architecten - levendige plint met doorsteek

levendige plint met doorsteek

Het gebouw zal een katalysator zijn die de rest van de buurt opvrolijkt. Dit zal gebeuren d.m.v. een aantrekkelijke en actieve plint, en een lichte en luchtige vormgeving.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Menslievendheidsstraat - visualisatie Abscis Architecten

Menslievendheidsstraat - visualisatie Abscis Architecten

Het project is gelegen in het centrum van de grootstad en kan een hoge densiteit aan kwalitatieve stedelijke woningen genereren. Het gebouwis tevens een katalysator die de rest van de buurt opvrolijkt. Dit gebeurt d.m.v. een aantrekkelijke en actieve plint, en een lichte en luchtige vormgeving


Vanwege de minimale terreinoppervlakte werd er zoveel mogelijk ingespeeld op potentiële sociale interactie, wat resulteert in circulatieruimten die uitnodigen tot ontmoeten. Door de toegang te voorzien via de Menslievendheidsstraat en via het naburige wooncomplex HOOG, werd er een doorsteek gerealiseerd die de straat met de esplanade verbindt en zo de sociale interactie versterkt. Er werd gekozen voor een architecturale buitentrap, waarbij op iedere verdieping een ontmoetingsruimte en een uitkijkpunt worden gecreëerd.

Bij de indeling van de appartementen werd ingezet op een efficiënte circulatie, het creëren van woonruimten met veel natuurlijke lichtinval dankzij grote raampartijen en een private buitenruimte in de vorm van een terras of tuin.

Het gebouw zelf is opgevat als een massieve sokkel met een lichte constructie erbovenop: de 6 bovenste verdiepingen werden in geprefabriceerde houtskeletbouw met gedeeltelijke CLT-wanden uitgevoerd. Er werd bewust gekozen voor een maximale houtskeletbouw t.a.v. CLT-wanden, aangezien hiervoor de minste bomen gerooid moeten worden. De volledige wand met schrijnwerk werd in zijn geheel luchtdicht geprefabriceerd in het atelier. Bovendien zijn ook de thermische en akoestische eigenschappen beter. 

De opbouw van de prefab houtconstructie is sterk geoptimaliseerd naar de levenscyclus van alle gebruikte materialen, alsook naar hun demonteerbaar en herbruikbaar karakter. In totaal zal circa 75% van de gebouwde constructie in houtbouw worden voorzien.

Abscis Architecten - BIM-model

BIM-model

Abscis Architecten - Principesnede

Principesnede

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Conceptschema - visualisatie ARCHITENKO

Conceptschema - visualisatie ARCHITENKO

Delen