2011 - 2012 Gent

Abscis Architecten - Zicht vanop de Coupure – fotografie Steven Neyrinck

Dit ontwerp kadert in het goedgekeurde masterplan opgemaakt in 2009 dat de contouren schetst voor de renovatie en uitbreiding van de voormalige veeartsenijsite aan het Casinoplein te Gent. Van in het begin werd geopteerd om de nieuwbouw niet in concurrentie te laten treden met de bestaande beschermde monumenten maar te werken met lichte gevels.

Abscis Architecten - Werkhal – fotografie Steven Neyrinck

Werkhal – fotografie Steven Neyrinck

Abscis Architecten - Zicht vanop de  voetgangersbrug – fotografie Steven Neyrinck

Zicht vanop de voetgangersbrug – fotografie Steven Neyrinck

De logica van het plan is doorgetrokken in de structuur: 3 structurele assen zijn voorzien die op elke verdieping terugkeren.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Weerspiegeling van de omgeving – fotografie Abscis Architecten

Weerspiegeling van de omgeving – fotografie Abscis Architecten

Het programma omvat 2 bouwateliers en 2 schilder- en decoratieateliers, elk met bijhorende opslagruimte en technische vaklokalen die ook als klaslokalen voor algemene vakken kunnen gebruikt worden. Dit programma is aangevuld met de noodzakelijke sanitaire voorzieningen, kleedruimten, technische lokalen en circulatie.

Als uitgangspunt werd gesteld dat het gebouw zich dient te integreren in een geheel van beschermde monumenten met karakteristieke baksteengevels. Van in het begin werd geopteerd om de nieuwe gebouwen niet in concurrentie te laten treden met deze gebouwen maar integendeel te werken met lichte gevels. 

Vandaar dat er gekozen werd om een zeer strakke vormentaal te ontwikkelen die de bestaande gevels in hun waarde extra versterken en zelf ook de kwaliteit bezitten om een meerwaarde te bieden op deze belangrijke plek aan de Gentse Coupure. 

Het concept van het gebouw werd zo helder mogelijk gehouden: een centrale circulatie-as op elke verdieping met aan de ene zijde de verschillende ateliers met opslagruimtes en TV-lokalen, aan de andere zijde de 2 trapkernen, klassen en secundaire ruimtes. Het gebouw is flexibel van opzet: elke klas is bruikbaar voor algemene vakken, de circulatie is tot het minimum herleid en het geheel werd zeer compact gehouden. De logica van het plan is doorgetrokken in de structuur: 3 structurele assen zijn voorzien die op elke verdieping terugkeren.

De vloeren worden voorzien in gepolierde beton, de wanden uit metselwerk in betonsteen, geschilderd of gepleisterd naargelang het type lokaal. De structuur is een staalstructuur gecombineerd met beton.

De sokkel wordt voorzien in zichtbeton met daarboven een volledig beglaasde wand in 3 verschillende afwerkingen: ondoorzichtige beglazing, translucente beglazing en gewone doorzichtige beglazing. Door het buitenste glasvlak glanzend te houden en de niet-doorzichtige laag naar achter te brengen lijkt het gebouw over de ganse oppervlakte op dezelfde wijze het licht te reflecteren. 

De speelplaats blijft behouden op de huidige plaats. Ze wordt heringericht in functie van het nieuwe gebouw en met respect voor de volgende fases van het masterplan. Het materiaalgebruik werd bewust sober gehouden. Een gedeelte van de speelplaats is overdekt door de uitkraging van het nieuw gebouw.

Het park aan de andere zijde van het gebouw MOBI wordt eveneens heringericht. Dit park krijgt gedurende de schooluren een privaat karakter en buiten de schooluren kan het opengesteld worden als openbaar park.

Abscis Architecten - Klaslokaal – fotografie Steven Neyrinck

Klaslokaal – fotografie Steven Neyrinck

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics