2021 - 2022 Vilvoorde

Abscis Architecten -

De site van De Groene Planeet, gelegen in Houtem, Vilvoorde, betreft een U-vormig perceel met daarop vandaag een heterogeen gebouwencomplex dat door de jaren heen organisch gegroeid is. De bouw van een nieuwe stedelijke basisschool vormde bijgevolg een uitgelezen kans om deze site te gaan transformeren en dit heterogeen schoolcomplex tot een sterker samenhangend geheel om te vormen. Het gezamenlijke objectief beoogde niet alleen een goed functionerend gebouw, maar ook een duurzame en stimulerende leef- en leeromgeving.

Abscis Architecten - grondplan kleuterschool

grondplan kleuterschool

Abscis Architecten - schema

schema

Het maximaal behoud en de versterking van het groen op de site is een belangrijk uitgangspunt in onze ontwerpvisie.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - speelplaats lagere school

speelplaats lagere school

De nieuwe basisschool wordt rug aan rug ingeplant met de bestaande katholieke school en krijgt in de Karel Trekelstraat een nieuwe voorgevel. We houden de voorgevel bewust op een afstand van het beschermde voormalige Gildenhuis, zodat het unieke karakter van dit erfgoedobject meer tot zijn recht kan komen dan vandaag het geval is. De kleuterschool is dieper gelegen op het terrein. Tussen de kleuter- en de lagere school bevindt zich een luifel die de 2 gebouwen met elkaar verbindt.

De kleuter- en de lagere school worden opgericht als 2 aparte gebouwen, met elkaar verbonden door een grote luifel. Op die manier ontstaat een S-vormig gebouw, uitgestrekt over het terrein. De speelplaatsen van de kleuter- en de lagere school worden als het ware omarmd, wat een beschermde speelomgeving genereert.

Aan de achterzijde van het perceel opent het landschap zich naar de omliggende weilanden. Door de achtergevel van de school evenwijdig met de groene speelzone in te planten, creëren we een permanente interactie tussen de school en deze omgeving en versterken we de relatie met het groen. Door de centrale eetzaal volledig in glas te voorzien ontstaat er bovendien een doorzicht vanop de speelplaats van de lagere school naar de groene speelzone. Het maximaal behoud en de versterking van het groen op de site is een belangrijk uitgangspunt in onze ontwerpvisie. Waardevolle bomen worden zoveel als mogelijk in het ontwerp geïntegreerd en aangevuld met nieuwe aanplantingen.

Om de nieuwe basisschool in het straatbeeld in te passen, kiezen we voor een licht grijs/bruine genuanceerde baksteen, gecombineerd met aluminium buitenschrijnwerk in een lichte kleur. De lagere school wordt voorzien van een rustige raamverdeling, afgewisseld met claustra’s ter hoogte van de werkhoeken. In de kleuterschool wordt een meer speelse raamverdeling voorzien met vierkante ramen in verschillende formaten en op verschillende hoogtes.

Abscis Architecten - noordgevel - inkom lagere school

noordgevel - inkom lagere school

Abscis Architecten - speelhal kleuterschool

speelhal kleuterschool

Delen