2019 wedstrijd

Abscis Architecten -

Thomas More Hogeschool wilde een ontwerpteam aanstellen voor de bouw van een nieuwe campus en het aanpassen en optimaliseren van de bestaande gebouwen op campus De Vest in Mechelen. Dit schetsontwerp  is een eerste ruimtelijke vertaling van het bouwprogramma en geeft onze visie op de opdracht weer.

Abscis Architecten - schets restaurant

schets restaurant

Abscis Architecten - detail snede

detail snede

Een patroon van geglazuurde stenen zorgt ervoor dat de gevel glinstert bij de ochtendzon en de avondgloed erin weerspiegeld wordt.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - axonometrie eerste verdieping met zicht op auditoria

axonometrie eerste verdieping met zicht op auditoria

Dit schetsontwerp, gemaakt voor de wedstrijd, is een eerste ruimtelijke vertaling van het bouwprogramma en geeft onze visie op de opdracht weer, waarbij we Campus De Vest beschouwen als de centrale hub en het uithangbord van de Thomas More hogeschool in Mechelen.

De campus is gelegen tussen de stadsring, spoorweg en Dijle, op de middeleeuwse stadsomwallingen (of ‘vesten’) van de stad Mechelen. De site vormt vandaag nog steeds de overgang tussen het stadscentrum en het open buitengebied aan de overzijde van de spoorwegberm, waar de Dijle als een blauw-groene ader doorheen loopt. De stadscampus is uit verschillende invalshoeken zichtbaar in de omgeving en vormt zo mee het stadsbeeld en de skyline van Mechelen.

Wanneer men vandaag langsheen het gebouw aan de Zandpoortvest wandelt geeft de rij betonnen kolommen een zeer gesloten indruk. Er ontbreekt een duidelijke ingang die communiceert met de stad en dus leesbaar is voor nieuwe bezoekers. Het gelijkvloers van het bestaande gebouw wordt langs de straatzijde opengewerkt. Vitrines die voor de kolommen worden geplaatst worden afgewisseld met inkomportieken die toegang bieden tot de achterliggende units. Op deze manier willen we de stad tot in de campus trekken en de grens tussen beiden echt gaan benutten.

Het plein aan de Dijle wordt via een royale zittrap doorgetrokken tot op de eerste verdieping. Hier worden alle losstaande volumes verweven tot één efficiënt functionerend gebouw. Het is het hart van de campus. Op de tweede verdieping zijn de twee losstaande volumes met elkaar verbonden door de toegankelijke daktuin, gelegen op het niveau van de langsrijdende treinen.

In het volume langs de Dijle kunnen de verdiepingen worden ingenomen naargelang de sterk verschillende noden doorheen de dag. Bij het stijgen langsheen de verschillende verdiepen is er een gradering voelbaar, van informeel (restaurant) naar stilte (leercentrum). Er werd gestreefd naar een grootte diversiteit aan soorten werkplekken en sferen. Op de bovenste verdieping kunnen bezoekers worden ontvangen in een ruimte die een wijds zicht biedt over Mechelen.

In het andere losstaande volume bevinden zich de leslokalen. De centrale en compacte circulatiekern genereert een vrij plan, dit is nodig om te toekomstige veranderingen van het onderwijssysteem te kunnen opvangen. Het restaurant is gepositioneerd tussen het leercentrum en het grote auditorium, wat een dubbel gebruik nastreeft bijvoorbeeld als foyer bij een lezing of uitloopruimte met receptie bij een proclamatie. De positie van het restaurant langsheen de Dijleterrassen benut de opportuniteiten en zorgt ervoor dat het afzonderlijk kan functioneren.

Langs de zijde van de Dijleterrassen wordt het open volume geflankeerd door twee massieve torens. De open gordijngevel in natuurkleurig geanodiseerd aluminium vormt een tegengewicht voor de massieve kernen die circulatie en secundaire ruimtes herbergen. Aan de noordzijde vormt het massieve volume een dubbelhoge plint. Hoofdzakelijk worden de ruimtes met een beperkte nood aan daglicht hierin ondergebracht. De massiviteit wordt benadrukt door het gebruik van baksteen, een patroon van geglazuurde stenen zorgt ervoor dat de gevel glinstert bij de ochtendzon en de avondgloed erin weerspiegeld wordt.

Ons ontwerp voor de campus werd niet weerhouden.

Abscis Architecten - visualisatie gebouw in de omgeving

visualisatie gebouw in de omgeving

Abscis Architecten - axonometrie vierde laag met zicht op daktuin van de eerste verdieping

axonometrie vierde laag met zicht op daktuin van de eerste verdieping

Delen