Zele
Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?
Contacteer ons
De nieuwe wijk Lange Akker ambieert om een fijne leefomgeving te ontwikkelen in een klimaatrobuuste wijk
masterplan 2020
Voor de opmaak van het voorliggend masterplan ‘Lange Akker’ uit 2020 werd gestreefd naar een aantal ambitieuze doelstellingen. Niet alleen dient de huidige brownfield-site getransformeerd te worden tot een duurzame woonomgeving. Ook willen we, naast het ontwikkelen van de klimaatrobuuste wijk, een doorwaadbaar binnengebied creëren waarbij het blauwgroene netwerk - water en groen – hersteld wordt.
programma
De diversiteit aan woontypologieën is in totaal goed voor 68 entiteiten, gericht naar een verscheiden doelpubliek. Naast drie grondgebonden woningen, zijn verschillende entiteiten van 1-, 2-, 3- of zelfs 4 slaapkamer appartementen voorzien.
Verder worden 2 ruimtes ontworpen, beide gericht naar de straat, voor buurtgerichte functies: een ruimte voor dokterspraktijk, apotheek, kinesist of dergelijke maar ook een gemeenschappelijke plek voor de buurtbewoners. Deze laatste wordt ondergebracht in een bestaande loods van het voormalige fabriekgebouw die we zo een tweede leven kunnen geven. De gerecupereerde shedstructuur doet dienst als overdekte buitenruimte waar bijvoorbeeld kan worden gebarbecued. Aanvullend wordt ook een deel van het paviljoen voorzien van afgesloten, verwarmde binnenruimte voor bijeenkomsten.
landschapskamers
Naast de privétuinen van de drie grondgebonden ééngezinswoningen, worden ook de overige buitenruimtes voorzien van groen, telkens met verschillende sferen. Deze landschapskamers hebben elk hun eigen identiteit en functie.
Een entréeplein creëert een gastvrije openbare ruimte die zowel de bewoners van de nieuwe wijk Lange Akker als mensen uit de naburige context verwelkomt. Deze levendige plek straalt een uitgesproken publiek karakter uit. Het plein fungeert als een centrale ontmoetingsplaats waar mensen kunnen samenkomen.
De twee collectieve tuinen zijn geconcipieerd als semi-publieke buitenruimtes, exclusief voor de bewoners van de nieuwe wijk. Deze tuinen zijn afgebakend met een poort, waardoor een gevoel van exclusiviteit en privacy wordt gewaarborgd. Hierdoor ontstaat er een intiem karakter, waar bewoners zich kunnen terugtrekken en ontspannen in een rustige en beschermde omgeving.
Tenslotte vormt de parkweide een nieuwe groene long die volledig openbaar toegankelijk is, zowel voor de bewoners van de nieuwe wijk als voor de buurtbewoners. In deze groene oase vinden we het gemeenschappelijk paviljoen terug die niet enkel een gezellige plek is maar ook een knipoog naar het verleden. Dit paviljoen vormt het kloppende hart van de parktuin waar mensen elkaar ontmoeten en genieten van de natuur.
materialisatie
Voor het gevelbeeld combineren we verschillende, op elkaar afgestemde kleuren van metselwerk. De diverse kleurcombinaties baksteen versterken de samenhang van het geheel. Hier en daar wordt de plint van het gebouw (gelijkvloers) voorzien in een betonafwerking, net als de uitkragende terrassen. Om te contrasteren met de massiviteit van het baksteen volume, werken we voor de balustrades met fijne, stalen elementen. Door het variëren in de materialisatie van het schrijnwerk – hout en aluminium, bekomen we een speels en levendig geheel.
In samenwerking met DBI nv