2010 - 2014 Belval (L)

Abscis Architecten - zuidgevel

Belval is een brownfieldsite ten westen van Esch-sur-Alzette. Naar een masterplan van Jo Coenen werd het herontwikkeld tot een nieuw stadsdeel met woningen, kantoren, leisure en de ontwikkeling van de Universiteit Luxemburg. Ontwerp en uitvoering kwamen tot stand middels een intensieve samenwerking tussen ABSCIS architecten en FABECK architectes (Koerich, Luxemburg). Het project wordt uitgevoerd in 2 fasen. In deze eerste fase werd de ‘Maison des Sciences Humaines’ opgericht, waarna er in een tweede fase vier woontorens aan het project worden toegevoegd.

Abscis Architecten - bistro

bistro

Abscis Architecten - binnenpatio met gemotoriseerde zonwerende luiken - fotografie Fabeck Architectes

binnenpatio met gemotoriseerde zonwerende luiken - fotografie Fabeck Architectes

Het samenbrengen van de verschillende faculteiten in de buurt van een commercieel centrum kan zorgen voor een interessant en kleinschalig gemeenschapsleven.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - noordgevel - fotografie Fabeck Architectes

noordgevel - fotografie Fabeck Architectes

Het ontwerp voor de ‘Maison des Sciences Humaines’ maakt deel uit van ‘La Cité des Sciences’, de universiteitscluster binnen voorgenoemd masterplan. Het omvangrijke programma met les- onderzoeksruimten, conferentiezalen, kantoren, laboratoria, een mediatheek en een bibliotheek, biedt plaats aan onderzoekers en masterstudenten van de faculteiten Literatuur, Humane Wetenschappen, Kunst en Onderwijswetenschappen en van Ceps/Instead (studiecentrum voor bevolking, armoede en socio-economische politiek). Het gebouw heeft twee hoofdfuncties, namelijk het gespecialiseerd onderwijs en het onderzoek in het domein van de humane en sociale wetenschappen. De educatieve activiteiten beperken zich tot onderzoekseminaries voor de masterstudenten. Deze vinden plaats in de seminarie- en de practicazalen.

De inplanting van het gebouw verweeft de publieke ruimten in het gebouw met de openbare ruimte in de omgeving. Het samenbrengen van de verschillende faculteiten in de buurt van een commercieel centrum kan zorgen voor een interessant en kleinschalig gemeenschapsleven. Een belangrijk element voor de inpassing van dit ‘dorp in een stad’, is de doorsteek dwars door het gebouw op het gelijkvloers. Deze doorsteek verbindt de Porte de France met de ‘Maison du Savoir’, ze vormt een plek van ontmoeting en structureert op een heldere manier de toegangen tot de verschillende functies.

Het gebouw is gerealiseerd binnen een zeer compact volume. Door de beperkte grondinname, blijft een latere uitbreiding van het universiteitsgebouw mogelijk (fase 3). Twee patio’s zorgen voor de nodige lichtinval en voor de ruimtelijke relaties tussen de verschillende functies, binnen en buiten het gebouw. De architectuur van het gebouw is terughoudend zonder afstandelijk te worden en vormt een punt van rust en sereniteit tussen de ‘Maison du Savoir’ en de RBC-Dexia torens.

Abscis Architecten - maquette met Maison des Sciences Humaines en woontorens

maquette met Maison des Sciences Humaines en woontorens

Abscis Architecten - inplantingsplan

inplantingsplan

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - zicht op de hoofdinkom - fotografie Fabeck Architectes

zicht op de hoofdinkom - fotografie Fabeck Architectes

Delen