2010 - 2014 Belval (L)

Abscis Architecten - zuidgevel - fotografie Abscis Architecten

Het ontwerp voor de ‘Maison des Sciences Humaines’ maakt deel uit van ‘la cité des Sciences', de universiteitscluster binnen het masterplan van Jo Coenen. Het omvangrijke programma met les- onderzoeksruimten en burelen is gerealiseerd binnen een zeer compact volume. De architectuur van het gebouw is terughoudend zonder afstandelijk te worden. Ontwerp en uitvoering kwamen tot stand middels een intensieve samenwerking tussen  ABSCIS architecten en FABECK architectes (Koerich, Luxemburg).

Abscis Architecten - zicht op de hoofdinkom - fotografie Fabeck Architectes

zicht op de hoofdinkom - fotografie Fabeck Architectes

Abscis Architecten - binnenpatio met gemotoriseerde zonwerende luiken - fotografie Fabeck Architectes

binnenpatio met gemotoriseerde zonwerende luiken - fotografie Fabeck Architectes

De inplanting van het gebouw verweeft de publieke ruimten in het gebouw met de openbare ruimte in de omgeving.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - maquette

maquette

Belval is een brownfieldsite ten westen van Esch-sur-Alzette. Naar een masterplan van Jo Coenen werd het door de Vereniging van Studiebureaus 'Abscis-Fabeck-Best-Betic-Boydens' herontwikkeld tot een nieuw stadsdeel met woningen, kantoren, leisure en de ontwikkeling van de Universiteit Luxemburg. 

In een eerste fase is het omvangrijke programma met les- onderzoeksruimten en burelen gerealiseerd binnen een zeer compact volume. Twee patios zorgen voor de nodige lichtinval en voor de ruimtelijke relaties tussen de verschillende functies, binnen en buiten het gebouw.

De architectuur van het gebouw is terughoudend zonder afstandelijk te worden. De gevel is bekleed met vezelbetonpanelen, geritmeerd door een spel van verticale raamopeningen met beweegbare zonneweringen. De inplanting van het gebouw verweeft de publieke ruimten in het gebouw met de openbare ruimte in de omgeving. Het bouwblok houdt rekening met een latere uitbreiding van het universiteitsgebouw.

In de tweede fase zullen vier woontorens worden ontwikkeld, met hoge ambities inzake sociale en ecologische duurzaamheid.

Abscis Architecten - wedstrijdvoorstel voor sociaal-ecologische woontorens

wedstrijdvoorstel voor sociaal-ecologische woontorens

Abscis Architecten - wedstrijdvoorstel voor sociaal-ecologische woontorens

wedstrijdvoorstel voor sociaal-ecologische woontorens

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - foyer met trappenhal - fotografie Abscis Architecten

foyer met trappenhal - fotografie Abscis Architecten

Abscis Architecten - noordgevel - fotografie Fabeck Architectes

noordgevel - fotografie Fabeck Architectes

Abscis Architecten - foyer - fotografie Fabeck Architectes

foyer - fotografie Fabeck Architectes

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics