2017 - 2018 Gent

Abscis Architecten -

Het nieuwe mortuarium van AZ Sint-Lucas bevindt zich op de ziekenhuiscampus in Gent, onder de parkeertoren van het ziekenhuis. De twee projecten, de parkeertoren en het mortuarium, zijn niet tegelijk uitgevoerd maar vloeien desondanks toch naadloos in elkaar over en vormen zo een moderne symbiose met duurzaam plaatsgebruik.

Het parkeergebouw, ook een ontwerp van Abscis Architecten, anticipeerde een mogelijke bijkomende nieuwbouw onder de parking en voorzag daarom voldoende vrije hoogte om volgens het box-in-box principe dit mortuarium te verwezenlijken. Zo wordt ook de gelijkvloerse oppervlakte van de parking optimaal benut en is het mortuarium vlot toegankelijk, ook voor minder mobiele mensen.

Ondanks de relatief kleine schaal van het project omvat het toch verschillende doeleinden: een mortuarium, een werkplaats en berging, een medische- en nucleaire berging en een nieuwe fietsenstalling. Deze functies bevinden zich in 3 verschillende volumes, waarbij de fietsenstalling zich onder het westelijke gedeelte van de parkingtoren bevindt en het mortuarium en bergingen onder het oostelijke gedeelte. Het mortuarium en de werkplaats werden uitgevoerd als een haast autonoom volume in houtskeletbouw en zijn als het ware onder de parking ingeplugd. Het staat dus in principe los van de bestaande structuur van de parking. De twee projecten, de parkeertoren en het mortuarium, zijn niet tegelijk uitgevoerd maar vloeien desondanks toch naadloos in elkaar over en vormen zo een moderne symbiose met duurzaam plaatsgebruik.

Ga naar het project "Parkeergebouw AZ Sint-Lucas & Volkskliniek"

Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics