2020 - 2021 Dendermonde

Abscis Architecten -

Op het natuurdomein ‘Oude Schelde’ in Appels (Dendermonde) zorgde tot voor enkele jaren een oude houten brug overheen de Oude Schelde voor een verbinding tussen twee wandelpaden, in een bosrijke omgeving langsheen een Oude Schelde-arm. Toen enkele jaren geleden de brug instortte, werden bezoekers verplicht hun wandeling voort te zetten langsheen de openbare weg. Het Agentschap Natuur en Bos wenste de twee zijden van de Oude Schelde opnieuw met elkaar te verbinden om zo de bestaande wandeling doorheen het natuurdomein opnieuw vlot, aangenaam en veilig te laten verlopen.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten -

De voetveer bestaat uit twee betonnen landhoofden waartussen een drijvend ponton manueel van de ene naar de andere oever van de Oude Schelde kan worden getrokken. Aan ieder landhoofd is een vlottende houten steiger bevestigd, die afhankelijk van de belasting of waterstand hoger of lager zal staan. Onder de steigers is een drijver bevestigd die de houten constructie draagt. De trekveer is bevestigd aan een trekmechanisme en wordt door de wandelaars zelf bediend. Het trekmechanisme bestaat uit een katrolsysteem waarover een omhulde staalkabel (herculestouw) loopt, die aan beide zijden van het vlot is bevestigd. Het verzinkt stalen katrolsysteem staat op ieder landhoofd, ingestort in beton. Om een rechte koers te kunnen houden met het ponton is er aan de andere zijde van het vlot een geleidingstouw voorzien. Hiervoor is geen katrolsysteem voorzien. De trekveer is berekend voor een maximale belasting door 5 personen en is ook volgens deze oppervlaktes berekend en uitgetekend. Hiermee is de constructie volledig op maat van de recreatieve wandelaar.

Door dit project wordt het gebied terug bereikbaar. Ook het houten pad aan de achterzijde is aan herstel toe, zodat het gebied terug helemaal toegankelijk wordt en het natuurdomein tot haar volle recht komt.

Delen