Brugge

Abscis Architecten -

De ontwikkelaar SM Scepperus wil een gebied aan de Baron Ruzettelaan te Brugge herontwikkelen. De opdracht behelst een volledige masterplanstudie voor de herontwikkeling van de site WES, inclusief een volumestudie, een ontwerp van de omgevingsaanleg en de opmaak van een beeldkwaliteitsplan.

Abscis Architecten - schema verschillende units

schema verschillende units

Gebouwde volumes werden gekneed zodat ze langsheen de historische tuin kunnen worden geplaatst.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons

Vanuit het ontwerpteam kijken we steeds verder dan cijfers en de gevraagde oppervlaktes. De toekomstige bewoner, gebruiker, passant stond vanaf het begin centraal. We hebben geprobeerd de gevraagde grootschaligheid te verzoenen met de menselijke schaal die typerend is voor de stad Brugge. Gebouwde volumes werden gekneed zodat ze langsheen de historische tuin kunnen worden geplaatst. Inplanting en vormgeving zorgen er dan weer voor dat de gebouwen nooit in hun totale omvang afleesbaar zijn.

De ideale ligging, nabij een station en op wandelafstand van het historisch centrum van Brugge, zorgen ervoor dat de site alle potentieel heeft om uit te groeien tot een kwalitatieve en aangename woonomgeving. De aansluiting hiervan bij de complexe ruimtelijke context aan de verschillende zijden vormt hierbij de grootste uitdaging. We maken een ruimtelijk voorstel dat verder breit aan de aanwezige structuren en dat op zoek gaat naar een nieuw, duidelijk gezicht voor de site.

De bestaande bomen introduceren een totaal andere soort schaal op de site. Het kasteel Borrekens en de eengezinswoningen verbleken haast bij de immense omvang van het groen. Deze zone vraagt een unieke typologie. ‘Crown shyness’ is het natuurfenomeen waarbij bomen met de kruin op een natuurlijke manier afstand houden van elkaar, dit in functie van de levensomstandigheden van de afzonderlijke bomen. Centraal in het masterplan worden volumes voorzien die zich op dezelfde manier gedragen als de bomen bij het beschreven fenomeen. Het houdt afstand en nestelt zich rond de bestaande groenelementen.

DE FOYER

De groene foyer vormt een duidelijke toegang tot de site, de twee flankerende gebouwen langsheen de Baron Ruzettelaan kadreren de toegang. De plint animeert en activeert de buitenruimte, onder meer door de subtiele doorzichten en knikken in zichtlijnen.

HET WOONHOF

Langsheen de zijde van de Vrijheidsstraat betreed je het woonhof. Je komt terecht in een publieke ruimte die gekenmerkt wordt door zijn openheid en speels karakter. Er wordt een grasplein voorzien waarop de kinderen van de buurt naar hartelust kunnen ravotten.

DIVERSITEIT AAN WOONVORMEN

Een diversiteit aan woonvormen - koppelwoningen rondom een woonerf, startersappartementen, appartementen in het parkvolume - vormen een goede balans met de kantoorontwikkeling op de Baron Ruzettelaan. Dit wordt aangevuld door een horecagelegenheid in de orangerie, kantoren, ateliers, co-working spaces en ruimtes voor vrije beroepen.

Autoluw binnengebied

De benodigde parkeerplaatsen worden op een dusdanige manier georganiseerd dat er een ‘ondergrondse’ straat ontstaat die de Baron Ruzettelaan verbindt met de Vrijheidsstraat. Op deze manier kan een logische ontsluiting, voor gemotoriseerd verkeer, van de site worden gecreëerd met een minimale impact op de begane grond.

Orangerie en Kasteel Borrekens

De directeurswoning van zoutziederij en steenkolenhandel ‘De Centaur’ heeft doorheen de tijd veel van haar glorie verloren. Ons masterplan zorgt ervoor dat het statuut van het gebouw totaal verandert: door het publiek maken van het park, krijgt het gebouw terug de volle aandacht en kan het niet langer als een achtergevel worden beschouwd. Weidse zichten op het groen worden aangeboden en via de orangerie wordt ook geprobeerd om de ervaring van het groen tot in het gebouw te trekken.

Onze visie op de site WES werd niet weerhouden.

Delen