2018 - 2020 Gent

Abscis Architecten - mix aan functies - Abscis Architecten

Het doel van dit project was om de ongebruikte ruimtes boven winkels in de Gentse winkelstraten te reactiveren. Het pand met de beschermde gevel waarin tot voor kort de winkelketen C&A huisde, krijgt een gedeeltelijk nieuwe invulling en wordt in ere hersteld. Het project bestaat uit de verbouwing en uitbreiding van het winkelcomplex tot een gemengd project met (casco) winkelruimtes en een nieuw hotel met 114 kamers.

Abscis Architecten - weids stadszicht - foto Jeroen Verrecht

weids stadszicht - foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - gevelzicht vanuit de binnentuin van Hotel D'Hane Steenhuyse - foto Jeroen Verrecht

gevelzicht vanuit de binnentuin van Hotel D'Hane Steenhuyse - foto Jeroen Verrecht

Door het gebouw visueel te openen ontstaat er een grote connectie met de torens van Gent

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - gerestaureerde gevels Veldstraat - foto Jeroen Verrecht

gerestaureerde gevels Veldstraat - foto Jeroen Verrecht

Het project wordt omringd door 3 straten die elk hun eigen karakter hebben - winkelen (Veldstraat), fietsen (Voldersstraat) en rijden/parkeren (Korte Meer). De oorspronkelijke toestand met winkels, opslag en leegstaande verdiepingen werd omgevormd tot een levendige combinatie van winkels, ruimte voor een horecazaak en een hotel. De toevoeging van het hotel zorgt voor levendigheid in het centrum na sluitingstijd van alle winkels.

Alle kamers hebben uitzicht op een van de omliggende straten of op een van de patio's in het complex. De zichtbare daken rondom de hotelkamers worden opgevat als daktuinen. Op de 3e verdieping geeft het dakterras een geweldig uitzicht over het centrum van de stad. Door het gebouw visueel te openen ontstaat er een grote connectie met de torens van Gent, wat een grote toegevoegde waarde genereert voor de hotelbezoeker.

Het gebouw heeft een complexe structuur door de vele verbouwingen. We hebben geprobeerd om de structuur van het gebouw zoveel mogelijk te behouden (circulaire aanpak). Zowel de nieuwe als de bestaande gevels werden op een performante manier geïsoleerd en afgewerkt met duurzame kwaliteitsmaterialen. Voor de uitbreiding bovenop het bestaande gebouw was een lichte en eenvoudig te plaatsen houtskeletbouwconstructie de voor de hand liggende keuze. Door zijn centrale ligging richt het budgethotel zich tot bezoekers die optimaal gebruik maken van het openbaar vervoer.

Een grondige analyse van het gebouwencomplex leidde tot een sterke optimalisatie van de ruimtelijke efficiëntie van het complex. De onberispelijk gerestaureerde gevels in combinatie met de nieuwe gevels, die zich qua tonaliteit, materialiteit en ritme op bescheiden wijze voegen in het historische straatbeeld, ondersteunen de authentieke Gentse architectuur. Het gebouw met zijn eerdere verbouwingen, zijn verschillende niveaus en ontsluitingen, de retail die in gebruik moest blijven en zijn ligging, is dermate complex dat het uitwerken in een integraal BIM-model de meest efficiënte manier bleek om dit veelzijdige project in een kort tijdsbestek te realiseren.

Dezelfde ambitie werd steeds beoogd bij onze projecten waarbij (Gents) waardevol stadspatrimonium verbouwd werd. Neem een kijkje op: gemengd woonproject in de Veldstraat, de verbouwing van een historisch pand aan de Korenmarkt of het winkelcomplex aan de Korenmarkt.

Abscis Architecten - zicht vanaf de dakterrassen - foto Jeroen Verrecht

zicht vanaf de dakterrassen - foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - nieuwe gevel hotel Voldersstraat - foto Jeroen Verrecht

nieuwe gevel hotel Voldersstraat - foto Jeroen Verrecht

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - gefaseerde werken - Abscis Architecten

gefaseerde werken - Abscis Architecten

Delen