2010 - 2012 Mariakerke

Abscis Architecten -

De nieuwbouw wordt opgetrokken op een bestaand scholenterrein en wordt rechtstreeks aangebouwd aan het bestaand aulagebouw. Dit gebouw wordt getypeerd door zijn vormgeving. Het is een grote “spie”, waar de aula als een balk is ingeschoven.

De geplande uitbreiding bestaat uit 2 volumes, waarin zich de klaslokalen en mediatheek bevinden.

Het ene volume reikt van maaiveld tot dak, het tweede volume komt in overkraging over het terras van de pauzeruimte. Deze volumes worden doorsneden door een L-vormige transparant volume waarin zich de centrale circulatieruimte en de pauzeruimte bevinden. Een lager balkvormig volume tenslotte maakt de overgang tussen het bestaande en het iets hogere nieuwe gedeelte.

De helling van het dak van de bestaande aula wordt aan weerszijden, via 2 nieuwe raamopeningen visueel doorgetrokken in de uitbreiding waardoor oud en nieuw in elkaar lijken te schuiven.

Als hoekgebouw zal het geplande gebouw een prominente plaats innemen op het schoolterrein. Door op het gelijkvloers de gevel achteruit te trekken en de cafetaria volledig te beglazen, wordt het gebouw op zijn hoek opengetrokken. De gebruikers van de cafetaria genieten zo van een open en klare ruimte, met overzicht over het volledige schoolterrein. De rest van het gebouw, waar klaslokalen en mediatheek zijn gesitueerd, vraagt meer rust en krijgt dan ook een meer gesloten karakter.

De schoolzone is gelegen in industriegebied. Dit wordt vertaald in het materiaalgebruik. De technieken binnenin het gebouw verlopen zichtbaar aan het plafond. De buitengevel wordt bekleed met een industrieel ogende geprofileerde gevelbekleding.

 

Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
Abscis Architecten -
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics