2011 - 2013 Gent

Abscis Architecten - Dakappartementen met privéterrassen zijde Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Het gemengd woonproject in het centrum van Gent beslaat winkelruimte over 3 verdiepingen en 7 appartementen rond een gemeenschappelijke daktuin. Het was de ambitie van het project om enerzijds de winkeloppervlakte op de commercieel interessante bouwlagen te maximaliseren, en anderzijds om kwalitatieve woningen in de historische binnenstad te creëren: leegstaande, historisch authentieke woonruimtes werden geïntegreerd in het winkel- en woonproject.

Abscis Architecten - Gevel winkel en appartementen Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Gevel winkel en appartementen Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Abscis Architecten - Gevel Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Gevel Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Beide volumes hebben toegang tot een centrale daktuin, die als gemeenschappelijke buitenruimte ingericht werd, het geheel bindt, en zo het binnengebied van het bouwblok opwaardeert.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Doorsnede door daktuin en winkelruimtes – Abscis Architecten

Doorsnede door daktuin en winkelruimtes – Abscis Architecten

De bouwsite beslaat meerdere percelen. Deze opportuniteit werd in het ontwerp aangegrepen om de toegang tot de appartementen te scheiden van de winkeltoegangen. Met het oog op de maximalisatie van de winkeloppervlakte werden 2 extra winkelniveaus gerealiseerd: ondergronds en op de eerste verdieping. Kantoor- en personeelsruimtes zijn op de tussen- en eerste verdieping voorzien. De 7 bovenliggende appartementen zijn in 2 bouwvolumes onderverdeeld. Beide volumes hebben toegang tot een centrale daktuin, die als gemeenschappelijke buitenruimte ingericht werd, het geheel bindt, en zo het binnengebied van het bouwblok opwaardeert.

Naar gevelbeeld toe werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de historische panden en de nieuwe invulling van de gesloopte panden. De 19de eeuwse gevels zijn gerestaureerd in de geest van de oorspronkelijke toestand, terwijl de nieuwe gevels in een hedendaagse architectuur en met duurzame materialen zijn opgetrokken (wit pleisterwerk in een gladde en ruwe uitvoering). De uitgekiende compositie van de raamopeningen en licht inspringende gevelvlakken brengt diepte en schaal in het massieve geheel en vormt een eigentijds antwoord op de ritmische geleding van de historische bebouwing, als een soort ‘negatieve’ frontons. Dit materiaal herhaalt zichzelf op de achtergevels van de appartementen aan de binnentuin.

Abscis Architecten - Privéterras dakappartement met zicht op historisch Gent – fotografie Thomas De Bruyne

Privéterras dakappartement met zicht op historisch Gent – fotografie Thomas De Bruyne

Abscis Architecten - Gemeenschappelijke delen dakappartementen – fotografie Thomas De Bruyne

Gemeenschappelijke delen dakappartementen – fotografie Thomas De Bruyne

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Groendak en achtergevel appartementen St-Niklaasstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Groendak en achtergevel appartementen St-Niklaasstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Delen