2011 - 2013 Gent

Abscis Architecten - visualisatie Abscis Architecten

Het gemengd woonproject in het centrum van Gent beslaat winkelruimte over 3 verdiepingen en 7 appartementen rond een gemeenschappelijke daktuin. Het was de ambitie van het project om enerzijds de winkeloppervlakte op de commercieel interessante bouwlagen te maximaliseren, en anderzijds om kwalitatieve woningen in de historische binnenstad te creëren: leegstaande, historisch authentieke woonruimtes werden geïntegreerd in het winkel- en woonproject.

Abscis Architecten - gemeenschappelijke daktuin met stadszicht – fotografie Thomas De Bruyne

gemeenschappelijke daktuin met stadszicht – fotografie Thomas De Bruyne

Abscis Architecten - gevel Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

gevel Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

Beide volumes hebben toegang tot een centrale daktuin, die als gemeenschappelijke buitenruimte ingericht werd, het geheel bindt, en zo het binnengebied van het bouwblok opwaardeert.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - dakappartementen met privéterrassen zijde Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

dakappartementen met privéterrassen zijde Veldstraat – fotografie Thomas De Bruyne

De bouwsite beslaat meerdere percelen. Deze opportuniteit werd in het ontwerp aangegrepen om de toegang tot de appartementen te scheiden van de winkeltoegangen. Met het oog op de maximalisatie van de winkeloppervlakte werden 2 extra winkelniveaus gerealiseerd: ondergronds en op de eerste verdieping. Kantoor- en personeelsruimtes zijn op de tussen- en eerste verdieping voorzien. De 7 bovenliggende appartementen zijn in 2 bouwvolumes onderverdeeld. Beide volumes hebben toegang tot een centrale daktuin, die als gemeenschappelijke buitenruimte ingericht werd, het geheel bindt, en zo het binnengebied van het bouwblok opwaardeert.

Naar gevelbeeld toe werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de historische panden en de nieuwe invulling van de gesloopte panden. De 19de eeuwse gevels zijn gerestaureerd in de geest van de oorspronkelijke toestand, terwijl de nieuwe gevels in een hedendaagse architectuur en met duurzame materialen zijn opgetrokken (wit pleisterwerk in een gladde en ruwe uitvoering). De uitgekiende compositie van de raamopeningen en licht inspringende gevelvlakken brengt diepte en schaal in het massieve geheel en vormt een eigentijds antwoord op de ritmische geleding van de historische bebouwing, als een soort ‘negatieve’ frontons. Dit materiaal herhaalt zichzelf op de achtergevels van de appartementen aan de binnentuin.

Het Departement Omgeving Vlaanderen koos dit woonproject in de Veldstraat als voorbeeldproject voor ruimtelijk rendement. Bekijk het filmpje: 'Wonen en winkelen onder één dak in de Gentse Veldstraat'.

Dezelfde ambitie werd steeds beoogd bij onze projecten waarbij (Gents) waardevol stadspatrimonium verbouwd werd. Neem een kijkje: nieuw hotel en winkelcomplex in een historisch pand, de verbouwing van een historisch pand aan de Korenmarkt of het winkelcomplex aan de Korenmarkt.

Abscis Architecten - privéterras penthouse met zicht op historisch Gent – fotografie Thomas De Bruyne

privéterras penthouse met zicht op historisch Gent – fotografie Thomas De Bruyne

Abscis Architecten - de verschillende fases van het bouwproces - Abscis Architecten

de verschillende fases van het bouwproces - Abscis Architecten

Delen