2001 Gent

Abscis Architecten -

Winnend project van een Europese architectuurwedstrijd voor het bouwen van een nieuw studenten-verblijf aan de De Pintelaan te Gent en in maart 2002 bekroond met de ‘Energie Award 2002 Electrabel’.

De universiteitscampus “De Sterre” is gelegen op de vroegere militaire oefenterreinen waarop een gedeelte van de latere wereldtentoonstelling (1913) plaatsvond, tussen de Krijgslaan enerzijds en het voormalige spoortracé naar Gent-Zuid, nu De Pintelaan, anderzijds. Deze opeenvolgende grootschalige bestemmingen hebben tot een gecontroleerde stadsuitbreiding geleid, waarvan de vrije inplanting in het groen en later ook de typische hoogbouw van de jaren ’60 en ’70, de kenmerken zijn.

De twee reeds gebouwde blokken vormen een eerste fase in een reeks van vier woonblokken. De dienstenstrook wordt in latere fase verlengd tot een galerij van 240 m lengte. De blokken zijn vrij massief gehouden, in rode baksteen die refereert naar de residentiële architectuur in de De Pintelaan. Zij tellen 5 bouwlagen (zoals de bestaande blokken van de campus) en weerspiegelen het eenvoudige repetitieve raster van de individuele studentenstudio’s.

De dienstengalerij is een lage strook waar wisselende functies kunnen in ondergebracht worden. De lege luifel biedt plaats aan een overdekte fiets- en autoparking. Maar mettertijd  kunnen allerlei faciliterende functies die bij de studentenverblijven horen, onder de betonnen luifel worden ingeschoven. Conciergewoningen en onthaalfuncties werd onmiddellijk gepland; een buurtbibliotheek en een feestzaaltje stonden in het wedstrijdprogramma en worden evt. in latere fase gerealiseerd.

Abscis Architecten -
Abscis Architecten -

Volg ons op facebook

Naar Facebook
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics