DIMENSION

Hoogvlieger in houtskeletbouw

In de Brusselse Marollenwijk wordt momenteel het sociaal woonproject Menslievendheid opgetrokken. Bij oplevering begin 2022 zal het gebouw vijftien kwalitatieve en gevarieerde woonunits herbergen voor de openbare vastgoedmaatschappij de Brusselse Woning en dat allemaal in een hoofdzakelijk houten, geprefabriceerde draagstructuur. 

Lees meer

Bouwen aan Vlaanderen

Herbestemming wordt geslaagd landmark

Sinds enkele maanden heeft het befaamde Kongoplein in Deinze een volledig nieuwe look. De verouderde Villa Neerleie maakte er immers plaats voor een indrukwekkend appartementencomplex dat wonen in de stad…

Lees meer

De Koevoet

Wonen en winkelen combineren in één project

Om stadscentra aantrekkelijker te maken als plek om te wonen, moet de leegstand boven winkels verdwijnen. Die zorgt voor doodse winkelstraten na de spitsuren en verspilt een enorm potentieel. Een mooi voorbeeld van hoe het beter kan, zijn de woongelegenheden bovenop het winkelpand van Zara in de Gentse Veldstraat. “We moeten af van de idee dat de Vlaamse woondroom zich beperkt tot een vrijstaande woning met een tuin zodat je kan barbecueën wanneer je wil, en de leegstaande ruimtes in het stadscentrum benutten, ook als woonfunctie. Ook bij compactere woningen in de stad kan je immers een fijne buitenruimte creëren. Getuige daarvan dit project”, vertelt Arthur Van Cauwenberghe van Abscis Architecten.

Lees meer

Volg ons op facebook

Naar Facebook

Bouwen aan Vlaanderen

Zuiderdokken 'aanlegplaats' voor wagens

Sinds 1969 kenden de Antwerpenaren en hun bezoekers de (dat jaar gedempte) Zuiderdokken vooral als ruim parkeerterrein en standplaats voor de Sinksenfoor. Maar in het stadhuis en op de kantoren van diverse stedenbouwkundigen circuleerden vooral sinds 1992 (toen Antwerpen Europese Culturele Hoofdstad was) soms spectaculaire plannen om het plein een creatievere invulling te geven, die past bij de heropleving van de volledige buurt. Daarom moest de parking een andere locatie krijgen. Ze ligt nu ondergronds, in de voormalige dokken.

Lees meer

inspiratieboek sociaal wonen

Een (t)huis voor iedereen

Meest gestelde vraag aan iedereen die langs een spoorweg woont: verstoren die treinen je nachtrust niet? Ook wij maken ons schuldig. We kropen net niet in bed bij een van…

Lees meer
Pagina
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
Blijf op de hoogte, schrijf in op de Abscis nieuwsbrief