Abscis Architecten -

Omgeving Vlaanderen

Nieuw Kortrijk als voorbeeld van het verbeteren van het Ruimtelijke Rendement

Omgeving Vlaanderen stelde een lijst samen met referentieprojecten als goede voorbeelden van de verhoging van het ruimtelijk rendement. Ons project Tuinwijk 2.0, een nieuwe sociale woonwijk 'Nieuw Kortrijk', werd daarvoor geselecteerd vanwege de kwalitatieve compactheid, hybride en stedelijk karakter, duurzaam energieconcept en blauw-groen, doorwaadbaar netwerk.

Het masterplan voor Tuinwijk 2.0 is een visie voor de toekomst van Nieuw-Kortrijk, waarbij nieuwe ontwikkelingen worden gestimuleerd en gestuurd. Het omvat in totaal 311 wooneenheden, waarvan 10% renovatie en 90% nieuwbouw. Het project is ontwikkeld als duurzaam geheel met een aangepast woonaanbod.

De woningen zijn bijna-energie-neutraal (BEN), door een betere oriëntatie, groeperen van woningen en optimale technische installaties.

Er wordt een blauw-groen netwerk gecreëerd, dat naast een functionele rol ook een sociaal-maatschappelijke en ecologische rol speelt. Wadi’s zorgen voor een verantwoord omgaan met hemelwater, namelijk door de infiltratie en buffering ervan, en verhogen de attractiviteit en belevingswaarde van de omgeving. Speelruimte, verblijfsgroen, collectieve tuinen en boomgaarden zorgen voor een divers ruimtelijk beeld en creëren een aangename ambiance in de wijk.

De straten zullen aansluitend worden vernieuwd waarbij doorgaand verkeer beperkt zal worden en de buurt toegankelijker wordt voor voetgangers en fietser.

Lees het volledige artikel op de website van Omgeving Vlaanderen

Ga naar het project Tuinwijk 2.0, Nieuw Kortrijk

 

TECHNISCHE FICHE
Datum van oplevering fase 1: 2020
Ligging: Acacialaan, Beukenlaan, Dennenlaan, 8500 Kortrijk
Opdrachtgever: Wonen Regio Kortrijk
Architectuur: Abscis Architecten en Sileghem&Partners
Studiebureaus: Sileghem&Partners (stabiliteit) en Istema (technieken en EPB)
Aannemer: Artes Depret en Six

Delen