2014 - 2015 Gent

Abscis Architecten - Winkelfront oude en nieuwe stijl - fotografie Dennis De Smet

Op een unieke zichtlocatie aan de Veldstraat en Korenmarkt werden twee historische winkelpanden nieuw leven ingeblazen met een gemengd project van winkelen en wonen. Bovenop de vraag tot optimalisatie van de winkelruimte werd de kans aangegrepen om de leegstaande bovenverdiepingen, met hun authentieke interieurs en prachtige stadszichten, terug tot woning om te vormen. 

Abscis Architecten - Overzichtsbeeld - hedendaagse architectuur in een historische context - fotografie Dennis De Smet

Overzichtsbeeld - hedendaagse architectuur in een historische context - fotografie Dennis De Smet

Abscis Architecten - Detail schermgevel met zicht op St-Niklaaskerk  - fotografie Dennis De Smet

Detail schermgevel met zicht op St-Niklaaskerk - fotografie Dennis De Smet

De opdracht is tweeledig: enerzijds een optimalisatie van de winkelruimte en anderzijds het opwaarderen van de bovenliggende woonverdiepingen. Het resultaat is een gemengd project voor winkelen en wonen in de binnenstad, met een unieke zichtlocatie.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Gemeenschappelijk dakterras met uitzicht op Korenmarkt - fotografie Dennis De Smet

Gemeenschappelijk dakterras met uitzicht op Korenmarkt - fotografie Dennis De Smet

Twee historische, maar sterk verouderde en onderbenutte winkelpanden in hartje Gent vormen het uitgangspunt voor dit ontwerp. Het doel van de opdracht is tweeledig: enerzijds een optimalisatie van de winkelruimte door het creëren van een open winkeloppervlakte en anderzijds het (her-)benutten en opwaarderen van de bovenliggende woonverdiepingen en de kelder. Het resultaat is een gemengd project voor winkelen en wonen in de binnenstad, met een unieke zichtlocatie aan de Korenmarkt. 

De twee panden worden op alle niveaus versmolten tot één geheel, waarvan de onderste twee bouwlagen een duplex winkelruimte vormen met toegang vanaf de Veldstraat, en de bovenliggende appartementen, collectief ontsloten worden via een gemeenschappelijke inkom aan de Schuurkenstraat. Zo behouden beide functies een eigen adres aan de straat en hoeft het ontsluiten van de appartementen niet ten koste te gaan van (dure) etalageoppervlakte.

Tussenin de twee panden wordt op de woonverdiepingen een gemeenschappelijke buitenruimte gecreëerd, die als terras op het zuiden en als passerelle fungeert. Vanaf het bovenste terras wordt ook de zolderverdieping van de Veldstraat ontsloten, waarin een ruime, open loft met mezzanine in de nok wordt ondergebracht. In de kelder komt een gemeenschappelijke fietsenstalling en afvalberging samen met de technische ruimtes en stock van de winkel. 

Om de gebouwen te actualiseren naar de hedendaagse normen en tegelijkertijd het historisch waardevolle patrimonium zoveel mogelijk te behouden, werd ervoor geopteerd om bepaalde delen van de panden af te breken en te vervangen door nieuwbouw. Het streefdoel hierbij is om het neogotische hoekpand aan de Veldstraat, dat op de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed staat, maximaal te behouden en daarop een (ver)nieuwbouw te laten aansluiten. In de Van Stopenberghestraat ruimen de (niet-authentieke) gevel van het hoekpand en het kleine geveltje van het tussenpand plaats voor een nieuwe ‘pleingevel’, die zichtbaar is vanaf de Korenmarkt. Deze nieuwe gevel is opgevat als een hedendaags antwoord op de historische context en is opgebouwd uit een scherm van slanke lamellen in wit architectonisch beton. Daarachter gaan zowel de duplex winkelruimte, de leefruimtes en gemeenschappelijke buitenruimtes van de appartementen schuil. Door het strakke ritme van verticale lamellen en het verspringen van de horizontale lijnen, wordt de uitgesproken verticale geleding van de historische bebouwing en de oorspronkelijke pandenstructuur afleesbaar in de nieuwe gevel. Qua transparantie en functionaliteit sluit deze dan weer aan bij de modernistische architectuur aan de overzijde van de Schuurkenstraat. Door het materiaalgebruik, de densiteit en de diepte van de lamellengevel behoudt het volume een zekere massiviteit en verticaliteit. Eveneens wordt ervoor geopteerd om de continuïteit van het ‘industriële’ gevelbeeld van de tegenoverliggende gevels, in stand te houden door de bestaande gevel in rode baksteen te bewaren, hoewel deze niet geklasseerd is. Er werden nieuwe raamopeningen en een balkvormig dakvolume toegevoegd, in overeenstemming met de nieuwe functies en vloerniveaus van de achterliggende vernieuwbouw.

Abscis Architecten - Witte schermgevel als nieuwe pleinwand - fotografie Dennis De Smet

Witte schermgevel als nieuwe pleinwand - fotografie Dennis De Smet

Abscis Architecten - Zicht vanaf Jan Van Stopenberghestraat - een gebouw met drie gezichten: historisch, hedendaags en gelaagd - fotografie Dennis De Smet

Zicht vanaf Jan Van Stopenberghestraat - een gebouw met drie gezichten: historisch, hedendaags en gelaagd - fotografie Dennis De Smet

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Open winkelruimte op twee niveaus - fotografie Dennis De Smet

Open winkelruimte op twee niveaus - fotografie Dennis De Smet

Abscis Architecten - Hoek Schuurkenstraat - Jan Van Stopenberghestraat - ontmoeting van twee gevelconcepten - fotografie Dennis De Smet

Hoek Schuurkenstraat - Jan Van Stopenberghestraat - ontmoeting van twee gevelconcepten - fotografie Dennis De Smet

Abscis Architecten - Geveldetail Schuurkenstraat - detail gelaagd gevelconcept - fotografie Dennis De Smet

Geveldetail Schuurkenstraat - detail gelaagd gevelconcept - fotografie Dennis De Smet

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics