2009 - 2019 Gent

Abscis Architecten - foto Jeroen Verrecht

Het complex Ledeganck werd in 1960 gebouwd naar ontwerp van architect Jules Trenteseau voor de Faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent. De toren telt 12 verdiepingen en staat dwars op een plintvolume waar studenten en onderzoekers het gebouw binnenkomen. De toren zelf behoort tot een van de meest markante gebouwen in Gent die boven de 50m grens uitsteekt. Ingrijpende maatregelen inzake veiligheid, milieuwetgeving, brandevacuatie, technieken en laboratoriuminrichting drongen zich op om het gebouw terug te laten aanknopen bij haar vooruitstrevend karakter van de jaren ’60. In een door Abscis Architecten opgesteld masterplan werden de te nemen maatregelen samengevat - waarbij ook integrale toegankelijkheid, flexibiliteit, continuïteit van gebruik, functionele organisatie en zelforiëntatie aan bod kwamen.

Abscis Architecten - foto Jeroen Verrecht

foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - foto Jeroen Verrecht

foto Jeroen Verrecht

Kantoren en labo’s zijn flexibel ingedeeld waardoor labo’s kunnen uitbreiden of omgebouwd worden tot kantoor - ook de gevels laten deze flexibiliteit toe

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - zicht vanuit de plantentuin - foto Jeroen Verrecht

zicht vanuit de plantentuin - foto Jeroen Verrecht

Het gebouwencomplex bestaat vooral uit onderzoekslaboratoria, kantoren en auditoria. Het werd in drie fasen (2010-2020) gestript en opnieuw ingevuld met een eigentijds laboconcept dat kan groeien en krimpen volgens de behoeften van de faculteit. Dit vereist een modulair klimaatconcept, een duidelijk en zelforiënterend kleurconcept en performante gevels. Bij het ontwerpen van de gevels werd uitgegaan van 2 zaken: het behoud van de eigenheid van het gebouw en het vervangen van de bestaande glasgevel door een polyvalent legpatroon van opale en transparante glasplaten die de diverse invullingen toelaten. Ook de verticale aluminium vinnen worden overgenomen. Deze logisch modulair opgebouwde gevelstructuur benadrukt de wetenschappelijke functie van het gebouw.

Het ontwerp van Trenteseau is een typisch product van naoorlogse stedenbouw: de vrije inplanting van het torengebouw met de plint als overgang naar het omringende stedelijke weefsel van traditionele bouwblokken. De  ontwerpopgave werd dan ook gedefinieerd als: hergebruik van een bestaand gebouwencomplex met een sterke stedenbouwkundige en architectonische aanwezigheid in de stad, tot een performant universiteitsgebouw waar studenten in optimale omstandigheden les kunnen volgen en onderzoekers hun onderzoeksprojecten kunnen uitvoeren in hypermoderne, hedendaagse en toekomstgerichte laboratoria. We trachtten dit te bereiken door tal van ingrepen in te passen in de bestaande structuur. Het hele gelijkvloers wordt opgewaardeerd tot een ‘publieke laag’: de ruimte waar je binnenkomt, ontmoet, vrije lesuren doorbrengt… ligt in het verlengde van de straat, de eigenlijke publieke ruimte. De verticale kernen zijn in ‘oriënterende’ kleuren voorzien, de kantoren en labo’s zijn flexibel ingedeeld waardoor labo’s kunnen uitbreiden of omgebouwd worden tot kantoor. Ook de gevels laten deze flexibiliteit toe: een mozaïek van geëmailleerde glasplaten laat toe om de glasgevel door te trekken over wanden en vloeren, over donkere en heldere ruimtes. Dit geeft het gebouw een eigentijdse uitstraling, doch steeds met de knipoog naar het verleden.

Bekijk hier de timelapse van de gevelrenovatie van de hoogbouw.

Ontdek het masterplan van campus Ledeganck.

 

Abscis Architecten - foto Jeroen Verrecht

foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - wayfinding - foto Jeroen Verrecht

wayfinding - foto Jeroen Verrecht

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - foto Jeroen Verrecht

foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - foto Jeroen Verrecht

foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - auditorium - foto Jeroen Verrecht

auditorium - foto Jeroen Verrecht

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - foto Jeroen Verrecht

foto Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - uitzicht GUM in wording - foto Jeroen Verrecht

uitzicht GUM in wording - foto Jeroen Verrecht

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics