2010 - 2018 Gent

Abscis Architecten - Zicht vanuit de Plantentuin - fotografie Abscis Architecten

Het complex Ledeganck was een markant modernistisch, maar sterk verouderd gebouwencomplex van de Universiteit Gent. Ingrijpende maatregelen drongen zich op om het gebouw terug te laten aanknopen bij haar vooruitstrevend karakter van de jaren ’60. In een masterplan werden de te nemen maatregelen samengevat waarbij integrale toegankelijkheid, flexibiliteit, functionele organisatie en zelforiëntatie aan bod kwamen, maar vooral continuïteit van gebruik belangrijk bleek. Er werd in samenspraak met de Universiteit Gent een strikte timing opgesteld om de verschillende verhuisbewegingen in fases te coördineren en in goede banen te leiden.

Abscis Architecten - Signalisatie d.m.v. kleur - fotografie Abscis Architecten

Signalisatie d.m.v. kleur - fotografie Abscis Architecten

Abscis Architecten - Gang - fotografie Abscis Architecten

Gang - fotografie Abscis Architecten

Eén van de belangrijkste vraagstukken was de continuïteit van het gebruik van het gebouw tijdens de renovatie. De site moest blijven functioneren voor biotechnologisch onderzoek.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Gevel in glasmozaïek - fotografie Abscis Architecten

Gevel in glasmozaïek - fotografie Abscis Architecten

Fase I in het omvangrijke proces was de renovatie van de hoogbouw en de laagbouw. De toren is het symbool van de campus: met zijn logisch modulair opgebouwde gevelstructuur, wordt zijn wetenschappelijke functie benadrukt. Wij bedachten een basisconcept met een ‘glasmozaïek’-legpatroon, op basis van de bestaande modules. Er ontstond één groot gevarieerd vlak met een willekeurig legpatroon van glasgroene tinten, bestaande uit 4 soorten glastypes: helder en opaal glas, licht en donker geëmailleerd glas. Het legpatroon helder-gesloten wordt pas duidelijk bij avond, wanneer de heldere en opale glasplaten van binnenuit worden opgelicht. Het ogenschijnlijk willekeurig legpatroon wordt dan een gestructureerd systeem met duidelijk afleesbare ramen. De laagbouw, gelegen in de Karel Lodewijk Ledeganckstraat, werd gestript tot het ruwbouwniveau en heringericht om te voldoen aan de eisen van de onderzoeksgroepen en huidige eisen qua veiligheid, EPB, brandevacuatie, enz. De bestaande gevel uit witte hardsteen werd gereinigd.

Fase II, de zuidvleugel van het complex, omvat verscheidene labo's, auditoria, en kantoren voor de vakgroep. Ondergronds werden fietsbergingen en technische ruimtes voorzien. Asbest werd verwijderd, en alle technieken in het gebouw werden vernieuwd: ventilatie, verlichting, kokers, ... Er kwam ook een uitgebreid voorzieningsnetwerk voor speciale fluida en gassen naar de laboratoria: demiwater, gedestilleerd water, zuurstof, perslucht, vacuüm, ... Een nieuwe gordijngevel werd aangebracht, opgebouwd uit glas en aluminium.

Fase III is de laatste verbouwingsfase van de campus. Hierbij zal de westelijke vleugel van de campus volledig worden gestript, met uitzondering van de natuursteengevel. De voormalige laboratoriumfuncties verdwijnen, in plaats daarvan komt het Gents Universitair Museum of “GUM”, waarin een algemene collectie van waardevolle stukken van de universiteit zal tentoongesteld worden. De foyer van het museum bevindt zich op het gelijkvloers, de tentoonstellingszalen op de verdiepingen. Een nieuwe binnentrap verbindt deze verdiepingen onderling, en met het bestaande Museum voor Plant- en Dierkunde dat zich in de kelders van het gebouw bevindt. Het volume zal aan de westzijde worden bekleed met translucente panelen, en ’s avonds worden uitgelicht door middel van LED-strips, zodat het een lichtbaken vormt naar de stad.

Bekijk hier de timelapse van de gevelrenovatie van de hoogbouw.

 

Abscis Architecten - Labo's - fotografie Abscis Architecten

Labo's - fotografie Abscis Architecten

Abscis Architecten - Labo's - fotografie Abscis Architecten

Labo's - fotografie Abscis Architecten

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - Schets

Schets "GUM"

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics