Abscis Architecten -

Bouwen aan Vlaanderen

Nieuwe productieruimte en kantoren met BREEAM label 'very good'

Magnetrol, wereldwijd leverancier van op maat gemaakte niveau- en debietinstrumenten, beschikt al 42 jaar over een Belgische vestiging. Het bedrijf op het industrieterrein in Zele groeit gestaag en daarom waren zowel de productieruimten als de kantoren reeds geruime tijd aan uitbreiding toe. De nieuwbouw van 5.000 m², opgetrokken naast het huidige bedrijf, is opgetrokken volgens de eisen van het Breeam duurzaamheidslabel 'very good'. Die eisen betreffen zowel de bouw als de uitbating. Tom Wymeersch, hoofdprojectleider bij aannemer Vandenbussche, schetst de verschillende bouwfasen.

“De opdracht sloot perfect aan bij de aanpak en de mogelijkheden van onze klasse 8 bouwonderneming. Een strikte planning en coördinatie was noodzakelijk om het project te kunnen opleveren binnen de afgesproken termijn. Tijdens het bouwproces liep de productie gewoon door. Ten slotte moesten wij tijdens de bouwwerken nauwgezet controleren of aan de vereisten om actiepunten te behalen voor het Breeam label 'very good', werd voldaan. Zo moesten we alle isolatiematerialen die we in het gebouw verwerkten onderwerpen aan een grondige levenscyclusanalyse. Enkel isolatiematerialen met geldige ISO-certificaten werden goedgekeurd. Kortom, aan uitdagingen geen gebrek."

 

MAXIMALE PREFABRICATIE

“De korte bouwtijd van de productieruimte was berekend op zes maanden. De werken verliepen in verschillende fases. We startten met het creëren van een tijdelijke parking en de afbraak van de bestaande parking. Daarna volgde de bouw van een nieuwe productiehal met montage-ateliers en stockageruimte en een nieuwe zandstraalcabine. De nieuwe en bestaande productiehal lopen naadloos in elkaar over, waarbij de werkflow georganiseerd wordt over de verdubbelde oppervlakte. De productiehal met een hoogte van 8 meter is een betonskelet met kolommen, betonliggers en welfsels. De bovenbouw werd maximaal geprefabriceerd, dit met het oog op een snelle uitvoering van de werken. In een volgende fase, gelijktijdig met de ruwbouw van de productiehal, begonnen we met de ruwbouw van de nieuwe kantoren. Ook verfraaiingwerken in de bestaande productie van onder meer het sanitair en het ploegbazenlokaal behoorden tot onze opdracht. Ten slotte namen we ook nog de buitenaanleg en de parkings voor onze rekening,“ stelt Wymeersch.

 

TRANSPARANTIE

“Het bestaande en het nieuwe gebouw vormen intern één geheel, waarbij de verschillende afdelingen georganiseerd zijn langs een interne circulatie-as. Dit bevordert het overleg en de ontmoeting tussen de verschillende afdelingen, productie en administratie," vertelt architect Dirk D’Hondt van Abscis Architecten. “Transparantie is het kernwoord. De nieuwe hoofdinkom van het bedrijfsgebouw is duidelijk zichtbaar vanaf de straat. De transparantie versterkt de aansluitingtussen oud en nieuw en laat het hart van de onderneming zien, een 'blue box' met demoruimte en trainingscenter. Het concept van het kantoorgebouw is dat van een transparante glazen plint met landschapskantoor, wat de relatie binnen-buiten versterkt en zorgt voor een goede daglichttoetreding. Het kantoorgebouw en de productiehal vormen één architecturaal geheel door middel van de bovenbouw met aluminium panelen afgewisseld met verticale ramen. De noordgevel van het landschapskantoor is maximaal beglaasd, wat de relatie binnen-buiten versterkt en zorgt voor een goede daglichttoetreding.”

 

BEWUST OMSPRINGEN MET ENERGIE

“Het nieuwe gebouw is voor Magnetrol niet alleen een architecturaal visitekaartje maar ook een voorbeeld van bewust omspringen met energie, met als resultaat een laagenergie kantoorgebouw E47 en K20. Ons geïntegreerd ontwerpproces is gebaseerd op twee belangrijke pijlers:energiezuinig bouwen volgens de Trias Energetica en bio-ecologisch bouwen met de nadruk op een duurzaam water- en materiaalgebruik.
De productiehal is de eerste loods in op het Europese vasteland die Breeam very good gecertificeerd is. Voor de verwarmingsinstallatie onderzochten we verschillende energie-efficiënte installaties aan de hand van een levenscyclusanalyse en kostenraming. Het kantoorgebouw is uitgerust met een lucht-water warmtepomp in combinatie met een geïntegreerde ijswatermachine. Zonnecollectoren staan in voor de productie van sanitair warm water. Dynamische actieve koelbalken zorgen voor verwarming en koeling, met regeling per eiland of privékantoor. Voorts vindt er een monitoring plaats van het stroom- en waterverbruik. Aan de kleine westgevel werd elektrische zonwering voorzien. Breeam vertaalt zich in de praktijk onder meer door verlichting met daglichtsturing en in de kantoren overwegend met energiezuinige LED-verlichting.
’s Avonds sluit de waterkraan automatisch af. We stelden ook een studiebureau akoestiek aan om te zorgen dat het geproduceerde omgevingsgeluid en het akoestisch comfort in de gebouwen voldoet aan de geldende normen,” besluit D’Hondt.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen - Tekst Bert Verbeke

Naar project

Delen