Abscis Architecten -

Bouwen aan Vlaanderen

Eerste Brugse universitaire campus is een feit

De universiteitscampus voor de faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen en de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen staat op de plaats waar vroeger het gebouw van de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO) stond. De opleidingen zijn sinds september 2013 geïntegreerd in het aanbod van de KU Leuven, en daarom besliste de universiteit om een nieuwe campus in Brugge te bouwen. Ook een aantal professionele opleidingen van KHBO/Vives worden in de nieuwe campus ondergebracht. Na een wedstrijdprocedure kozen KU Leuven en Vives uiteindelijk voor de visie en het ontwerp van de vereniging van studiebureaus Abscis-Provoost-Ingenium. Hoofdaannemer Artes Depret startte in april 2015 met de bouw van de campus, die in mei 2017 opgeleverd werd. Aangezien alle partners eenzelfde 3D-model gebruikten, verliep het project erg vlot.

'GROTE UITKRAGING VORMT ORGELPUNT VAN OPVALLEND GEBOUW VLAKBIJ STATION'

COMPOSITIE MET VERSCHILLENDE BOUWVOLUMES

De campus springt meteen in het oog dankzij de prominente ligging aan de ingang van de site Ter Groene Poorte (vlakbij het station), maar vooral ook door de bijzondere compositie met verschillende bouwvolumes. “De universiteitscampus is opgebouwd uit twee blokken en kreeg een gemengde invulling van leslokalen, laboclusters en kantoren voor de administratie. Een compact volume met drie bouwlagen werd bovenop een langwerpig basisvolume geplaatst, dat uit evenveel bouwlagen bestaat. Tussenin bevindt zich de zogenaamde ‘pubic layer’, een transparante tussenlaag met publieke functies, zoals een cafetaria en de aula”, licht architect
Frank Van Kerckhove van Abscis toe. “De circulatie in het gebouw vormde onze grootste uitdaging, want de meeste studenten en docenten moeten elke dag naar het bovenste blok. Daarom integreerden we brede trappen en lieten we de centrale ontmoetingsplekken zoals de cafetaria, het auditorium en de foyer naadloos overvloeien in een circulatiezone. Door de breedte van de circulatieruimtes te variëren ontstaan er rustige ‘plekken’ waar studenten hun cursus kunnen doornemen of mensen elkaar informeel kunnen ontmoeten.” De gevel van de beide bouwvolumes bestaat uit witte gepolijste betonpanelen met schuin geplaatste dagkanten en een grote hoeveelheid ramen, terwijl de glasgevel van de tussenlaag voor veel lichtinval zorgt. Dé eyecatcher is echter de uitkraging van het bovenliggende volume. Een staalstructuur, gevuld met beton, draagt de enorme druk. Toen de acht massieve kolommen uit de voorbereidingsfase weggenomen werden voor de montage van de gevelpanelen, bleef de zetting immers beperkt.

BINNENMODEL ZORGT VOOR FLEXIBILITEIT

Het gebruik van een kolomstructuur met nietdragende invulwanden, in combinatie met de locatie van de raamopeningen, maakt elke indeling mogelijk. Zo kan het gebouw eenvoudig aangepast worden aan de noden van de toekomst. “We werkten met alle partners in eenzelfde 3D-model. Daardoor kwamen mogelijke conflicten voor de start van de werken aan het licht en konden alle bouwfasen vlot uitgevoerd worden”, legt architect Bruno Blancquaert uit. “Dit is het eerste project waarbij alles zo in detail uitgewerkt wordt. Als een beheerder later aanpassingen wil doorvoeren, kan hij hetzelfde ‘binnenmodel’ gebruiken.”

GESLAAGD MET GROOTSTE ONDERSCHEIDING

De eerste Brugse universiteitscampus is een feit. Accentkleuren zorgen voor de noodzakelijke herkenbaarheid in het gebouw: groen voor de publieke circulatie, oranje voor de leslokalen, blauw voor de administratie en grijs voor de technische ruimtes. De bouwpartners besteedden ook veel aandacht aan de duurzaamheid, met onder andere een ventilatiesysteem D, ledverlichting, zonwering, regenwaterrecuperatie en groendaken op de public layer en de fietsenstalling… Het team van studiebureaus en aannemers slaagde alvast met grootste onderscheiding in zijn ‘bouwexamen’. 

VERNIEUWENDE TECHNOLOGIEËN, DUURZAME OPLOSSINGEN

Ceratec (Ploegsteert), opgericht in 1986, is een technologie- en engineeringbedrijf, ontstaan uit de engineeringafdeling van een steenbakkerijgroep. Vandaag is de firma met hoofdzetel in Ploegsteert en filialen in Olsene, Doornik en het Franse Templemars, actief als partner voor vernieuwende technologieën en duurzame oplossingen en diensten. “We bieden kant-enklare oplossingen in vier domeinen: automatisering, handling & logistieke oplossingen, elektrotechniek en grofkeramische industrie”, zegt Elien Desmedt, verantwoordelijke voor Marketing & Communicatie. “De groep is vandaag actief in negentien landen en telt 458 gemotiveerde technici en ingenieurs, die in de eigen studiebureaus, in de magazijnen en werkplaatsen en op de werven machines en systemen op maat ontwikkelen, produceren en installeren.”

Ceratec was verantwoordelijk voor de elektrotechnische installatie in KuLab Brugge. “We voerden niet alleen de elektriciteitswerken uit, maar stonden ook in voor de aanleg van de brandmeldinstallatie en het leveren en plaatsen van de hoogspanning. Bovendien behoorden ook verlichting, domotica, toegangscontrole, netwerk- en glasvezelbekabeling en zonwering tot onze opdracht”, licht senior projectleider Mario Devoogdt toe. “Gedurende ruim een jaar waren we met gemiddeld vijftien mensen actief op de werf. In de ‘betonfase’ startten we met de installatie van dozen en leidingen voor stopcontacten en data-aansluitingen. Twaalf maanden later sloten we onder meer de labotafels aan.”

Voor Ceratec is elke realisatie uniek, maar de schaalgrootte en uitstraling maken dit onderwijsproject toch speciaal. Vooral de coördinatie met de andere technieken was een hele uitdaging. Met het tekenprogramma Revit tekenden de diverse installateurs onder meer kabelgoten, luchtkanalen, rioolleidingen, systemen voor hemelwaterafvoer, buizen voor de centrale verwarming en leidingen voor andere gassen in 3D in en toetsten ze alles op clashes. “In de voorbereidingsfase neemt dit veel tijd in beslag, maar tijdens de installatie staan we niet voor verrassingen, want elke monteur weet precies waar en op welke hoogte een buis, kabelgoot of andere leiding moet liggen”, besluit Devoogdt.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen Nr. 03 2017

Naar project: KUL Campus Brugge

Delen