2015 - 2017 Kortrijk

Abscis Architecten - herkenbare toegang met luifel - fotografie Dennis De Smet

De vernieuwing van scholencampus Kaai van het Guldensporencollege en de Sint-Amands Basisschool in Kortrijk kadert binnen het DBFM-programma Scholen van Morgen en kwam in 2011 als winnend ontwerp voort uit een Open Oproep van het Team Vlaams Bouwmeester. De opdracht ontstond na de fusie van 2 Kortrijkse scholengroepen, het Sint-Amandscollege en De Pleinschool, en de daaruit voortvloeiende hervestigingsoperatie van 4 naar 2 bestaande, binnenstedelijke schoolsites: ‘Campus Plein’, de site van het beschermde Klooster van O.L.V. Ter Engelen (bijgenaamd ’t Fort) en ‘Campus Kaai’, de site ontstaan uit de middeleeuwse Sint-Amandsproosdij en vroeger gekend van de inmiddels afgebroken Collegetoren.

Abscis Architecten - knusse speelhoek - fotografie Abscis Architecten

knusse speelhoek - fotografie Abscis Architecten

Abscis Architecten - langse gevel gericht naar campusplein - fotografie Abscis Architecten

langse gevel gericht naar campusplein - fotografie Abscis Architecten

De basisschool is gelegen op de campus Kaai van het Guldensporencollege, maar door zijn aparte speelplaats en eigen toegang aan de Kollegestraat functioneren de twee scholen apart.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen?

Contacteer ons
Abscis Architecten - inplantingsplan kleuterschool op campus Kaai - Abscis Architecten

inplantingsplan kleuterschool op campus Kaai - Abscis Architecten

Bij de Sint-Amandsbasisschool Noord is een nieuwe kleuterschool gebouwd, gelegen aan de westzijde van de campus, met een afzonderlijke toegang en speelplaats aan de Kollegestraat. De school ligt met de langse gevel gericht naar het centrale campusplein. De grote luifel voor de inkomdeur maakt de toegang tot de kleuterschool herkenbaar en uitnodigend. De organisatie van de klassen is zodanig dat ze de overdekte speelplaats voor de kleinsten als het ware ‘omarmt’. Dit zorgt voor de nodige beschutting en schermt de kleuters ook af van de iets grotere kinderen van de basisschool. Door de brede gang langs de overdekte speelplaats te voorzien van grote schuiframen, kan deze bij mooi weer als uitbreiding fungeren op de speelplaats.

Op de campus kreeg de kleuterschool een eigen signatuur qua vormgeving en materiaalgebruik. De buitengevel in houten latwerk wordt gekenmerkt door een eigenzinnige ritmering van raampartijen. De kroonlijst is licht geïnclineerd, wat het speels karakter van het gebouw versterkt en tegelijkertijd toelaat om meer noorderlicht tot diep in de klassen te laten binnentreden. In de annex op de klassenhal werden een slaapklas en een poppenklas ondergebracht.

Naar het project 'Scholencampus Kortrijk'

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics