Abscis Architecten -

Architraaf

Totaalbeleving met licht, groen en natuursteen

Nadat de stad Oudenaarde het grootste deel van haar centrumstraten eerder al vernieuwd had, was het hoog tijd om de befaamde Markt onder handen te nemen. De kasseiverharding dateerde immers al van de jaren 60. In 2009 lanceerde het stadsbestuur een grootschalige ‘ideeënwedstrijd'. De beste suggesties werden opgenomen in het masterplan voor de heraanleg van de pleinomgeving. “Het draaide uit op een heuse evenwichtsoefening, waarbij we op zoek gingen naar een optimale balans tussen de realisatie van een  aangename verblijfsruimte, de integratie van voldoende groen en het toelaten van (beperkt) parkeren op de Markt”, aldus Abscis Architecten.

Het stadhuis, een fraai staaltje UNESCO-werelderfgoed, kwam opnieuw centraal te staan, op een formeel aangelegd ‘tapijt' van natuursteen, afkomstig uit de steengroeves van het Franse Comblanchien. De mooie natuursteenpuzzel bestaat uit tegels in 27 verschillende stijlen, elf verschillende formaten en drie verschillende texturen (gebouchardeerd, gevlamd, gefrijnd). De afkomst van deze tegels draagt bij tot de hoge duurzaamheidsfactor van het nieuwe plein, dat voortaan voor twee derde autovrij is. Verscheidene zitplekken en groenaccenten dragen bij tot het uitnodigende karakter van de vernieuwde Markt.

De fontein, die de stad te danken heeft aan een gunst van Lodewijk XIV, is gerestaureerd en kreeg opnieuw een prominente rol. De vuilafzetting op de natuursteen en de bronzen vissen is verwijderd door het geheel onder lage druk te zandstralen. Al het voegwerk is vernieuwd, de waterlekken in de bassins zijn gedicht en de nieuwe pompinstallatie is ondergebracht in een kersverse ondergrondse technische ruimte, die zich op enkele meters afstand van de fontein bevindt. Een dynamische waterspiegel met spuwers en vernevelaars maakt het plaatje compleet.

Een andere blikvanger is de aangepaste sfeerverlichting. In samenwerking met Atelier Roland Jéol uit Lyon werkten de architecten een uitgekiend lichtplan uit om de Walburgakerk, het stadhuis, de pleingevels en de fontein op stijlvolle wijze in de kijker te zetten. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds en ‘s nachts is de markt dus een aangename, sfeervolle plek. “Aangezien de omliggende monumenten en gebouwen mee betrokken zijn bij de heraanleg van het plein, kunnen we het project bestempelen als een heuse totaalbeleving”, concluderen de architecten.

Bron: Architraaf, september 2018, n°197 

Naar het project: 'Herinrichting Markt Oudenaarde'

Delen