Abscis Architecten -

A+ 254

Parkeergebouw AZ Sint Lucas speelt in op de groene omgeving

Het parkeergebouw van AZ Sint Lucas in Gent biedt plaats aan maar liefst 1.450 auto’s, maar vanaf de buitenkant van het markante gebouw is praktisch geen wagen te herkennen. En dat was precies de bedoeling, zegt architect Sofie Eggermont van Abscis Architecten. “Dat is een aangenamer beeld vanuit het ziekenhuis en het rust- en verzorgingstehuis dat ernaast ligt.”

Wie op de ring rijdt, ziet het ziekenhuis en dus ook het parkeergebouw duidelijk staan. De architect koos bewust voor twee aparte gebouwen. “De moeilijkheid bij het ontwerpen van een parking met deze omvang, is
dat het al snel te massief wordt. Daarom hebben wij het gesplitst in een hoger en een lager gebouw. Zo worden er twee kleinschaliger gebouwen gecreëerd, wat binnen de ruimtelijke context en de korrelgrootte van de
ziekenhuiscampus wenselijk is.” Het hoogste gebouw van 8 verdiepingen is sinds januari in gebruik en aannemer Antwerpse Bouwwerken levert het laagste gebouw van 4 verdiepingen eind juli op.

SYMBIOSE

Voor de vormentaal en expressie koos de architect voor een open parkeergebouw, bestaand uit een betonconstructie. Tegenover het strakke raster van de parkeerplaatsen staan uitwaaierende vloerplaten met
groenaanplantingen “voor een vermenselijking van een functioneel concept”.

De borstweringen zijn ontworpen om te worden uitgevoerd in geperforeerde aluminium platen, die een contrast vormen met de massiviteit van het project. “Het maakt het gebouw lichter.” De vorm van de perforaties is tegelijk de vorm van de pleintegels, exclusief ontworpen door Abscis Architecten.

Voor de wayfinding binnenin het gebouw is er beroep gedaan op een grafisch vormgever. ‘Die heeft ook ingespeeld op de vorm van de perforatie’, legt de architect uit. Het parkeergebouw staat op een verkeersarm plein waar nog bomen en bankjes worden geplaatst. “Het is een symbiose geworden van de landschapsarchitect, de architect en de grafisch vormgever.”

INSPELEN OP PERFORATIE

De parkeerdaken worden voorzien van een gewapend afdichtingsysteem van Trifl ex, die als fabrikant van begin tot einde meedacht over over een correcte uitvoering. “Een mooi product om het dak mee waterdicht te maken en af te werken. Hiermee hebben wij het praktische met het esthetische kunnen combineren.” Applicateur Meekelenkamp Kunststof Techniek nam, in onderaanneming van Albitum, de klus voor zijn rekening om de daken waterdicht te maken en met een duurzame antisliplaag af te werken. Voor een heldere signalisatie voor bezoekers kregen de markeringen een opvallende groene kleur, een afgeleide van de huisstijlkleur van AZ Sint Lucas.

LEUK EFFECT

Overdag laat de perforatie in de gevelbekleding daglicht naar binnen en zijn de perforaties als het ware zwart en ‘s nachts is dat net andersom. Dan schijnt het licht in het gebouw naar buiten en dat geeft een leuk effect.

“Als ik het nu zie, zie ik eigenlijk amper een auto staan. En dat was precies de bedoeling.”

Bron: A+254, p. 28, juni-juli 2015
         A+ Architecture in Belgium

Naar project

Delen