Abscis Architecten - Bouwen aan Vlaanderen 3 | 2022

Bouwen aan Vlaanderen

Karakteristieke kloostergevel herbergt sociaal woonproject

De voormalige scholencampus IZOO in het centrum van Oosterzele krijgt een tweede leven. In een hedendaags gebouw, rond een centraal binnenplein, verrezen 39 sociale appartementen. Er is ook een ondergrondse parking voorzien. Nieuw en oud gaan er hand in hand. De kapel en de gevel van het klooster staan namelijk op de inventaris van Onroerend Erfgoed en moesten dus behouden worden. Abscis Architecten ging maar wat graag aan de slag met deze extra uitdaging. “Het aanzicht van de kloostermuur maakt deel uit van het collectief geheugen van Oosterzele”, zegt Stijn Oosterbos van Abscis Architecten. “De karakteristieke uitstraling draagt bij aan het ontwerp. Het was geen hindernis, wel een echte troef.”

“Elke verdieping heeft een rondgang, een knipoog naar het kloosterverleden”

Knipogen naar het verleden

Het bewaren van de kloostergevel had uiteraard een onmiskenbare impact op het architecturaal ontwerp. Zo waren de raamopeningen bepalend voor de inrichting van de verschillende verdiepingen. “Bovendien zijn we voor de inplanting van het gebouw gaan kijken naar de typische kloosterarchitectuur. We kozen voor een aaneengesloten bebouwing in U-vorm. Het nieuwe bouwvolume fungeert als een soort grens en creëert een ingetogen binnentuin, die publiek toegankelijk wordt. Elke verdieping heeft een rondgang. Een knipoog naar het kloosterverleden, maar tegelijk ook een keuze om verschillende soorten appartementen te realiseren”, legt Stijn Oosterbos uit.

Terwijl de appartementen achter de kloostergevel vooral in contact staan met het dorp, zijn de wooneenheden in de achterbouw eerder gericht op het aanpalende weiland. De appartementen in het midden gaan dan weer maximaal de dialoog aan met de rustige binnentuin en hebben bijgevolg een intiemer karakter. Zo heeft elke bewoner een appartement dat aansluit bij zijn of haar persoonlijke wensen en noden.

Hedendaagse appartementen

De expliciete keuze voor nieuwbouw, naast de bewaarde erfgoedelementen, was ingegeven door een goede afweging van de mogelijkheden en de vragen in de markt. De bestaande gebouwen waren verouderd en hadden een verregaande renovatie nodig. Bovendien bleek de indeling in klaslokalen de inrichting van kwalitatieve sociale appartementen in de weg te staan. Stijn Oosterbos: “De combinatie van restauratie en nieuwbouw is altijd een specifieke uitdaging, maar is tegelijk een echte meerwaarde die we graag uitspelen in een gebalanceerd en doordacht concept. De eigenheid van de bouwstijlen en het unieke karakter van de bewaarde kloostergevel en de kapel zijn optimaal geïntegreerd, zonder aan de authenticiteit te raken. De voorgevel van het oude klooster domineert al bijna tweehonderd jaar het dorpsgezicht van Oosterzele en zal dat ook de komende decennia blijven doen.”

TECHNISCHE FICHE
 

Bouwheer: SHM Denderstreek (Aalst)
Architect: Abscis Architecten (Gent)
Studiebureau: Stabitec (Brugge, Gent)
Hoofdaannemer(s): Bekaert Building Company (Waregem)

 

Bron: Bouwen aan Vlaanderen 2022 NR. 3 - Tekst: Stephanie Demasure.

Delen
Abscis Architecten - Een aangesloten bebouwing in U-vorm verwijst naar het kloosterverleden.
Een aangesloten bebouwing in U-vorm verwijst naar het kloosterverleden.
Abscis Architecten - Nieuw en oud gaan hand in hand.
Nieuw en oud gaan hand in hand.
Abscis Architecten - Elke verdieping heeft een rondgang.
Elke verdieping heeft een rondgang.
Abscis Architecten - In een hedendaags gebouw, rond een centraal binnenplein, verrezen 39 sociale appartementen.
In een hedendaags gebouw, rond een centraal binnenplein, verrezen 39 sociale appartementen.