Abscis Architecten -

Bouwen aan Vlaanderen

Idyllisch wonen in en rond een klooster

Wonen in een klooster? Het kan sinds kort in Aalst, want het vroegere Theresianenklooster is omgevormd tot een meergezinswoning. Tegelijkertijd werden er in de kloostertuin drie nieuwbouwvolumes gerealiseerd en maakte de minder kwalitatieve bebouwing aan de straatzijde plaats voor een hedendaagse invulling.

De site van het Theresianenklooster is al eeuwenlang een oase van rust in het drukke Aalsterse stadscentrum. Helaas had de tand des tijds ferm toegeslagen. “Het was absoluut noodzakelijk om actie te ondernemen, opdat de waardevolle site zou blijven bestaan”, vertelt Sofie Eggermont van Abscis Architecten. “Zabra Real Estate kreeg de nodige vergunningen om er een volledig nieuwe stadswijk van te maken. Er waren wel enkele voorwaarden: respect voor het culturele erfgoed, een beperkte bouwhoogte en behoud van het groene karakter. Dankzij een uitgekiend ontwerp slaagden we erin om 45 woonentiteiten te verenigen in een concept dat een esthetische brug slaat tussen oud en nieuw, tussen bruisend karakter en rustgevende omgeving, tussen wonen in het stadscentrum en wonen in het groen.”

Herwaardering van straatbeeld
In het klooster zelf zijn veertien appartementen ondergebracht. Het aanpalende voorhuis is beschermd en zoveel mogelijk in het geheel geïntegreerd. De kapel is ingenomen door een lokale vzw, die er een publiek toegankelijke stilteplek van gemaakt heeft. Aan de straatkant zijn een nieuw volume met negen appartementen en een rijwoning gebouwd. Deze laatste vormt de overgang tussen de kapel en de bestaande bebouwing. “We kozen voor een grijze massieve gevelsteen met een spel van kroonlijsten dat is overgenomen van de aanpalende woningen”, vertelt Sofie Eggermont. “Op die manier kreeg het verhakkelde straatbeeld een harmonische herwaardering. Het inkomgeheel van de kloostertuin creëert bovendien licht en ruimte in de nauwe straat.”

Link met verleden
Ook bij de reconversie van het kloostercomplex tot woongelegenheid is rekening gehouden met het bestaande karakter van de site. “De gevel bestaat uit rode recuperatiesteen en verwijst zo naar het initiële uiterlijk”, legt Sofie Eggermont uit. “De combinatie van deze karaktervolle gevelsteen en de strakke verticale openingen wordt geaccentueerd via een doorlopende betonnen dorpel. De terugspringende raamopeningen beschaduwen de raamvlakken en geven de gevels een zekere ingetogenheid, waarmee we meteen ook een mooie link met het verleden hebben gelegd.”

In dialoog met klooster
Voor de inplanting van de drie nieuwe woonblokken met twintig entiteiten streefde Abscis Architecten naar een logisch en geïntegreerd concept. “De nieuwe volumes zijn parallel met de (soms schuine) tuinmuren geplaatst en rond de twee bestaande majestueuze bomen geschakeld”, aldus Sofie Eggermont. “Op die manier treden ze in dialoog met het kloostervolume, zij het zonder de relatie met de oude ommuring en het aanwezige groen te verliezen. Deze inplanting maakt het eveneens mogelijk om interessante tussenruimtes te creëren. De drie woonblokken zijn opgetrokken in grijs metselwerk. Het dynamische spel van de raamopeningen wordt hier en daar geaccentueerd met alu gold. De volumes kenmerken zich door inpandige terrassen en een hellende dakvorm, waardoor de bovenverdiepingen unieke appartementen met uitzonderlijke ruimtes herbergen. Tot slot is de site uitgerust met een ondergrondse parking voor 59 wagens, die de gebouwen met elkaar verbindt.”

Tekst: Els Jonckheere
Beeld: Abscis Architecten
Bron: Bouwen aan Vlaanderen NR 06 2018
Naar project: Herbestemming Theresianenklooster Aalst

Delen
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics