Abscis Architecten - Bouwen aan Vlaanderen NR.2 2021

Bouwen aan Vlaanderen

Herbestemming wordt geslaagd landmark

Het Kongoplein is befaamd vanwege de ligging aan een grote rotonde met een mooie fontein. De site vormt niet aileen het eindpunt van een belangrijke invalsweg naar het stadscentrum. Ze slaat ook de brug tussen het Schipdonkkanaal en de rest van Deinze. '!\an elke zijde grenst het terrein aan openbaar domein dat telkens een totaal ander uitzicht heeft", vertelt Arthur Van Cauwenberghe, partner bij Abscis Architecten. "Het was dan ook een intrigerende opdracht om het plaatje visueel te laten kloppen. We kozen voor een getrapt volume om in te spelen op de nabijgelegen context. Aan de rotonde telt het complex vijf niveaus, die tel kens met een bouwlaag worden afgebouwd tot een enkel gelijkvloers ter hoogte van het Kongoplein. Dit was ook de ideale formule om een intieme binnentuin te creeren en via deze weg nog meer natuurlijke lichtinval in de appartementen te genereren."

Vier verschillende gevels

Behalve qua hoogte variëren de gevels ook qua uitzicht. Aan de zijde van de rotonde werden twee commerciële ruimtes ingericht. De oostgevel kreeg een geslotener karakter om de inkijk in de aanpalende tuinen te beperken. “Aan de kant van het kanaal bestaat de gevel volledig uit grote terrassen”, aldus Arthur Van Cauwenberghe. “Op die manier kunnen de bewoners volop van het mooie panorama genieten. Om de privacy te waarborgen, zijn alle terrassen van elkaar gescheiden door een vaste constructie met buitenberging. Al deze ontwerpkeuzes lopen vloeiend in elkaar over dankzij de gekozen materialen. Aan de buitenkant werd de betonstructuur afgewerkt met grote natuursteenplaten in een lichte tint en brons geanodiseerd aluminiumschrijnwerk. De gevels van de binnentuin hebben een plint in natuursteen en zijn verder afgewerkt met gladde witte bepleistering.”

“Met een E-peil van maximaal 20 mag Residentie Villa Neerleie zich een uitgesproken BEN-gebouw noemen”

Geen gasaansluiting nodig

Residentie Villa Neerleie heeft een benutbare oppervlakte van 4.165 m² en omvat 27 appartementen, twee handelsruimtes, twee fietsbergingen en een ondergrondse parking voor 29 wagens. Met een E-peil van maximaal 20 mag het zich een uitgesproken BEN-gebouw noemen. “Het ontwerp leent zich uitstekend tot het binnentrekken van daglicht”, vertelt Arthur Van Cauwenberghe. “Dankzij gerichte passieve warmtewinsten en beperkte warmteverliezen via de buitenschil en ventilatie kan de geringe resterende warmtevraag voor sanitair warm water en verwarming fossielvrij worden opgewekt met behulp van individuele lucht-luchtwarmtepompen. Deze worden bovendien grotendeels gevoed door de PV-panelen op het dak.”

Geslaagd BIM-testproject

Residentie Villa Neerleie is een project dat Vandenbussche uit Aalter met trots aan zijn referentielijst toevoegt. “We hebben nogmaals kunnen bewijzen dat we ook in moeilijke omstandigheden een complex gebouw vakkundig en kwalitatief kunnen realiseren”, vertelt Koen Van Impe, directeur projecten van het klasse 8-aannemersbedrijf. “Het was een grote uitdaging om te werken op een site die volledig door de openbare weg is omringd en geen enkele opslagmogelijkheid bood. Daarom hebben we veel tijd gestoken in coördinatie en transportplanning. Ook omdat er in Residentie Villa Neerleie veel verschillende materialen zijn gebruikt. De combinatie van de verschillende gevelmaterialen vereiste een verhoogde aandacht voor de vochtkeringen. Dat dit voor Vandenbussche bovendien een pilootproject was om BIM te gebruiken, maakte de situatie er niet eenvoudiger op. Toch was Residentie Villa Neerleie net daarom een erg interessante leerschool. Onze ervaringen met BIM vielen trouwens dermate goed mee dat we deze oplossing intussen al op meer dan 40 % van onze werven toepassen.”

TECHNISCHE FICHE

Bouwheer: Arean (Gent)
Architect: Abscis Architecten (Gent)
Hoofdaannemer: Vandenbussche NV (Aalter)

Bron: Bouwen aan Vlaanderen 2021 NR. 2 - Tekst: Els Jonckheere

Delen