Abscis Architecten -

Innovate in architecture

Bakstenen baken

Wooneenheden met bakstenen patchwork langs de Rupel

Vlak bij het centrum van Boom, aan de oevers van de Rupel en in de nabijheid van een natuurgebied, wordt een nieuw, kwalitatief woonaanbod ontwikkeld. Daar waar de eerste generatie kleiputten ooit het landschap bepaalde, rijzen nu wooneenheden op die verschillende elementen van dat historisch patrimonium incorporeren in het geheel.

Het ontwerp respecteert de schaal van de rijwoningen in de aangrenzende straat en speelt dankzij de gevelarchitectuur in op de modulering van de bestaande bebouwing. De gevels van het grootste volume zijn opgevat als een bakstenen rug rondom het gebouw, terwijl de gevels rond het binnengebied werden opengewerkt met terrassen voor een dynamisch gevelspel.

Waarom Terca Boomse Recup ongetrommeld?

Baksteen presenteren in al zijn facetten, dat was de bedoeling. Dat mag u best letterlijk nemen: het geheel oogt als een patchwork van metselverbanden. In deze subtiele mozaïekstructuur kregen de voegen telkens een verschillende kleur en textuur mee. De gebruikte baksteen is een variatie op de rode Boomse Recupsteen, die de geschiedenis van Boom als bakermat van de baksteennijverheid benadrukt.

Bron: Innovate in architecture 09

Naar het project: Schorrezicht Boom

Delen