Abscis Architecten - Bouwen met Baksteen - juni 2020

Bouwen met Baksteen

Baksteen … in alle omstandigheden

Het administratief centrum moet een positief imago uitstralen waar de burger en dus klantentevredenheid centraal staan. Om deze reden is het gebouw op de begane grond voorzien van een open, transparant en zeer laagdrempelige inkomhal van waaruit de belangrijkste publiekgerichte diensten bereikbaar zijn. Deze centrale publieksruimte heeft goede verbindingen met het bestaande gemeentehuis. Het OCMW van Hamme zal eerstelijnshulp aanbieden op het gelijkvloers van de nieuwe vleugel en kan ook afzonderlijk functioneren, zonder aan de essentie van het ontwerp te raken én met behoud van de gevraagde verbindingen naar het bestaande gemeentehuis.

Door het gelijkvloers terug te trekken ontstaat er een overgangszone tussen buiten en binnen. Dezelfde ontwerpstrategie werd eveneens toegepast op de residentiële ontwikkeling. Hierdoor ontstaat een sterke binding tussen beide gebouwen enerzijds en tussen het publiek domein en het interieur anderzijds.

Het gebouw kan gefaseerd ontwikkeld worden en is met die reden modulair opgevat. De verdieping krijgt een ritmische gevel om een flexibele inrichting in de volgende decennia mogelijk te maken. Op de stompe hoeken is er gekozen voor enkele sterke blikvangers die de prominente functies van het gebouw kenbaar maken.

Het administratief centrum en de nieuwe residentiële ontwikkelingen zijn hoewel verschillend, ook duidelijk familie van elkaar, door hun massieve baksteenarchitectuur. Het administratief centrum legt sterk de nadruk op creatief metselwerk door gebruik te maken van een stapelverband. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de concrete verwerkingstips van de producent op de werf en de nauwgezette, strakke uitwerking door de aannemer.

Vanuit een toekomstgerichte visie streeft de Gemeente Hamme naar een energetisch goed presterend gebouw met een vooropgesteld E-peil 60 en een maximum K-peil 40. De flexibele indeling en de keuze voor duurzame technieken zoals fotovoltaïsche zonnepanelen en ventilatie type D met warmteterugwinning, zullen het gebouw klaarstomen voor de toekomst van Hamme.

Meer lezen? Blader hier het digitale magazine door of ga naar "PPS administratief centrum en woonproject Hamme"

Delen
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics