Abscis Architecten -

EERVOLLE VERMELDING!

Prijs Publieke Ruimte 2024

We zijn verheugd om aan te kondigen dat ons project 'Tuinwijk 2.0' in Nieuw Kortrijk een eervolle vermelding heeft ontvangen in de prestigieuze prijs voor Publieke Ruimte 2024! Hoewel we niet genomineerd zijn, zijn we trots om te delen dat ons werk erkend is door Infopunt Publieke Ruimte, het Vlaamse kenniscentrum voor openbare ruimte.

Dit masterplan is het resultaat van een uitgebreide analyse van de bestaande toestand en omvat 311 wooneenheden van de sociale huisvestingsmaatschappij SW+ (Sociaal Wonen +), waarvan 10% renovatie en 90% nieuwbouw.

Doorheen de wijk wordt een blauw-groen netwerk gecreëerd. Dit netwerk heeft naast een functionele rol ook een sociaal-maatschappelijke en een ecologische rol. Wadi’s zorgen voor een verantwoord omgaan met hemelwater en verhogen de attractiviteit en belevingswaarde van de omgeving. Speelruimte, verblijfsgroen, collectieve tuinen, boomgaarden, zorgen voor een divers ruimtelijk beeld en creëren een aangename ambiance in de wijk.

Op basis van een grondige analyse van de wijk formuleerden we de uitgangspunten voor de opwaardering van de wijk, bestaande uit renovatie en (ver)nieuwbouw. De gehele wijk wordt opgebouwd in een hybride structuur van massiefbouw, voor de flexibel invulbare langetermijn structuur, gecombineerd met demonteerbare houtskeletbouw en staalstructuur. Alle nieuwbouw past binnen een fossielvrij energieconcept.

Deze erkenning is een dankbare bevestiging van onze continue betrachting om groene, inspirerende en inclusieve openbare ruimtes te ontwerpen. Het is een eer om te worden opgemerkt binnen zo'n competitief landschap!

Op 24 april, tijdens het Congres Publieke Ruimte, werd niet alleen de winnaar bekend gemaakt, maar kregen wij de kans om, via een korte pitch over onze Tuinwijk 2.0,  het publiek te inspireren.

Ga naar het project 'Nieuw Kortrijk, tuinwijk 2.0'

Ontdek hier de genomineerden en de rest van het programma tijdens 'Congres Publieke Ruimte'

In samenwerking met SW+ en SILEGHEM & PARTNERS

Delen