Abscis Architecten - Project Menslievendheid

NAV-lezing

Menslievendheid: case study over houtskeletbouw

NAV organiseert in februari drie infosessies over hoog bouwen in hout waar aandachtspunten als stabiliteit, brandtechniciteit, vocht, akoestiek en detaillering onder de loep worden genomen. Daar zijn we telkens te gast om, na de interessante theoretische do’s en don’ts, de praktische kant van het verhaal toe te lichten.

Dat doen we aan de hand van ons project Menslievendheid dat onlangs werd ingehuldigd. Het gebouw kreeg ondertussen een plekje in de ‘Top 10 markante circulaire bouwprojecten’ van Circubuild’s jaaroverzicht 2022 en is de hoogste houtskeletbouw in Brussel! 

Naast de betonnen plint die het hoogteverschil van de site opvangt, is hout het basismateriaal van de woontoren. Houtskeletbouw werd maximaal ingezet om, ondanks de CO2 capterende eigenschap van hout, toch zo weinig mogelijk hout en transport met zich mee te brengen. Verder vangt een centraal kruis in CLT vangt de dwarse windlasten op.

Omdat alles geprefabriceerd wordt, is de effectieve bouwperiode en -energie erg beperkt. Een voordeel dat onmiddellijk bijdraagt aan de duurzaamheid. De verschillende onderdelen worden ter plaatse aan elkaar geschroefd en genageld om in de toekomst de demontage van materialen - en dus ook recyclage ervan - te maximaliseren.

NAV organiseert de infosessie ook op donderdag 16 februari in Leuven en op dinsdag 28 februari in Kortrijk. Vind alle info op de website van NAV.

Naar het project Menslievendheid

Delen