Abscis Architecten - prefab klascontainers

Opgeleverd!

Een modulaire Europese school in Brussel

Op het domein van het voormalige NAVO-hoofdkwartier aan de Leopold III-laan te Brussel, maakte een parkeerterrein plaats voor een tijdelijke Europese school op wat we gerust onze snelste werf (5 maanden!) ooit durven noemen. Abscis Architecten won de voorafgaande design&build wedstrijd in team met VK Engineering en met aannemers Denys en Jan Snel.

De tijdelijke Europese school voor 1500 leerlingen wordt gehuisvest in een laag langgerekt volume van hoofdzakelijk 2 en 3 bouwlagen, haaks op de toegangsweg georiënteerd. Qua schaal en uitstraling gaat het gebouw in dialoog met de voorgevel van het voormalige NAVO gebouw, met zijn eveneens repetitief karakter.

Om de tijdelijke behoefte goed in te vullen staat een weldoordachte circulaire bouwwijze centraal. We vertrekken we vanuit een standaard container die nadien integraal kan hergebruikt worden. De modules worden zodanig geschakeld dat alle behoeftes een ruimtelijke invulling krijgen. Ze worden zo veel mogelijk verder ingevuld en afgewerkt met materialen en technieken die kunnen worden ontmanteld en hergebruikt of gerecycleerd. In de puzzel van het behoefteprogramma ging er speciale aandacht naar het maken van een onderscheid tussen de lawaaierige en de rustige gebieden: kleuterschool, kantines en sportzalen worden op het gelijkvloers voorzien, in verbinding met de speelplaatsen; het basisonderwijs, de directie en administratie en de bibliotheek bevinden zich op de aaneengesloten verdiepingen en alle klaslokalen kunnen zowel worden ontsloten vanuit de centrale inkom als via de speelplaatsen.

Hoe tijdelijk deze omgeving ook mag zijn, een aangename speel- en leeromgeving is het streefdoel.

Naar het project 'Tijdelijke Europese school Brussel'

Delen