Abscis Architecten -

WERF!

De Ster schiet uit de startblokken

In Sint-Niklaas wordt ijverig verdergemetst aan het nieuw inkomgebouw voor het provinciaal domein De Ster. Het gebouw zal een sporthal bevatten met aansluitend kleedkamers, kantoren voor het personeel, bergingen voor de verschillende watersporten op de plas, maar ook een brasserie met buitenterras die zicht biedt over het prachtige domein.

Een van de belangrijkste facetten binnen deze opdracht is het creëren van een kwalitatief gebouw dat aan al deze wensen voldoet en een meerwaarde realiseert voor het domein en de directe omgeving. De recreatieve en sportieve setting vormt een belangrijke schakel in het dagelijkse leven. Voor de ene een uitlaatklep, voor de andere een moment van ontspanning en rust.

Binnen de gedefinieerde bouwzone wordt een volume zo dicht mogelijk aangesloten op de vijver. Zo blijven niet alleen de bestaande bomen op de oorspronkelijke parkeervlakte behouden maar ontstaat hier ook de ruimte om de groene parkgordel te versterken. Er ontstaat een voorplein die de connectie vormt tussen de openbare weg, het nieuwe volume, de nieuwe parking, de atletiekpiste en het domein. Op dit plein worden de bestaande groenzones en bomen aangevuld met nieuwe aanplantingen om de belevingswaarde van de groene parkomgeving vanaf de omringende straten te vervolledigen.

In het volume wordt op het gelijkvloers ter hoogte van de vijver een zone voor watersport gereserveerd, krijgt het onthaal met toegangscontrole een centrale plek ter hoogte van het knooppunt van de verschillende verkeersstromen en wordt het sportgedeelte vooraan, buiten de domeinsgrens geplaatst zodat dit gedeelte los van het domein kan blijven functioneren. Op de verdieping krijgt de brasserie met aanpalend terras een prominente plek in het volume met een panoramisch zicht op het domein en de vijver. Bovenop de brasserie worden de kantoren ingericht, eveneens met een panoramisch zicht op het domein en het water, maar bovenal met een zuidgericht terras en groendak. Door de specifieke inplanting van het onthaal met centrale circulatiekern worden de verschillende programmadelen op zeer efficiente manier ontsloten en aan elkaar gekoppeld.

Ga naar het project 'De Ster'

Delen