2014 - 2017 Brugge

Abscis Architecten - photography Dennis De Smet

The KU Leuven Campus in Bruges is a collaboration of KU Leuven and local partner VIVES. The building is home to the Faculty of Engineering Technology (FET) and the Faculty of Kinesiology and Rehabilitation Sciences, and the esplanade combines the various new developments on campus. The KU Leuven Campus thus serves as an entry point to the wider campus cluster when approaching from the nearby train station.

Abscis Architecten - photography Dennis De Smet

photography Dennis De Smet

Abscis Architecten - photography Dennis De Smet

photography Dennis De Smet

Curious to see what we can do for you?

Contact us
Abscis Architecten - roof terrace - photography Dennis De Smet

roof terrace - photography Dennis De Smet

The building itself consists of two superimposed, closed volumes, separated by a transparent ‘public layer’. The bottom volume houses the laboratories and classrooms spread out over three floors. A ‘floating’ second volume sits on top, with classrooms and offices split over three floors. A public layer is situated between these two volumes: a transparent foor contains all the most public of functions: a cafeteria with a terrace, breakout areas to study and relax, as well as a lecture hall. 

Situated at the same level of the railway, the ‘public layer’ has the visual quality of an elevated public space. The transparency as well as the cantilevered stacking of the volumes both contribute to an intuitive orientation throughout the building.

BIM

Also a first, the KU Leuven Campus was fully designed and built in BIM. From preliminary design to completion, the contractor and all consulting engineers collabrated within one integrated model.

Abscis Architecten - photography Dennis De Smet

photography Dennis De Smet

Abscis Architecten - photography Dennis De Smet

photography Dennis De Smet

Curious to see what we can do for you?

Contact us
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics