2008 - 2009 Gent

Abscis Architecten - photo by Jeroen Verrecht

The Ledeganck complex was erected in 1960 after a design by architect Jules Trenteseau for the faculty of sciences at the university of Gent. The tower has 12 floors and is placed perpendicularly on a plinth where students and researchers enter the building. The tower itself is one of the most striking buildings in Ghent that rises above the 50-meter limit. The building complex consists mainly of research laboratories, offices and auditoriums.

Abscis Architecten - photo by Jeroen Verrecht

photo by Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - photo by Jeroen Verrecht

photo by Jeroen Verrecht

The continuity of the use of the building during the renovation turned out to be one of the most important challenges. The site had to continue to function for biotechnological research

Curious to see what we can do for you?

Contact us
Abscis Architecten - photo by Jeroen Verrecht

photo by Jeroen Verrecht

The Ledeganck campus is located near the Citadelpark, just outside the ring road of Ghent. Next to the  buildings is the botanical garden with a pond and greenhouses. The Ledeganck complex was a striking modernist but strongly outdated building complex of Ghent University. Ambitious measures regarding safety, environmental legislation, fire evacuation, techniques and laboratory equipment were urged to allow the building to resume its progressive character of the 1960s. A master plan summarized the measures to be taken when it came to accessibility, flexibility, continuity of use, functional organization and self-orientation.

The continuity of the use of the building during the renovation turned out to be one of the most important challenges. The site had to continue to function for biotechnological research. The master plan was a good start for phasing the renovation, but was further refined during the design. Taking into account the public function of the building, with its auditoriums, labs, etcetera, special attention was paid during the renovation work to the safety of users, in terms of fire safety, evacuation, asbestos, ... Together with the University of Ghent, a strict timetable was drawn up to coordinate and guide the various relocation movements in phases.

The continuity of use also depended on the extent to which flexibility could be built into the plan layout. The greatest possible uniformity in plan enabled us to accommodate any specific research group on any random floor of any wing of the building. For this purpose, a ‘type floor’ was designed with office and laboratory modules, which were the building blocks for the construction of the plan. A number of classrooms could easily switch functions during the design phase, but also during execution or in a later phase, with limited structural and technical interventions. The public areas of the buildings were used by the students in a completely different way from that intended in the original concept. In addition, there was a serious shortage of auditoriums and study workspace. In the new approach, the plans were thoroughly redesigned: new, large lab spaces, medium-sized auditoria and classrooms were added. Foyers became open study landscapes, stairs were opened up and views from street to street generate a high form of self-orientation.

Take a look at the project "renovation campus Ledeganck"

Abscis Architecten - photo by Jeroen Verrecht

photo by Jeroen Verrecht

Abscis Architecten - photo by Jeroen Verrecht

photo by Jeroen Verrecht

Curious to see what we can do for you?

Contact us
Abscis Architecten - photo by Jeroen Verrecht

photo by Jeroen Verrecht

communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics