Abscis Architecten - Winkelen en wonen in historisch winkelpand - Renoscripto

Renoscripto

Winkelen en wonen in historisch winkelpand

Neogotische Pieter Nyssens architectuur


“Het neogotische winkelpand op de hoek van de Veldstraat en de Van Stopenberghestraat dateert uit 1885 en is opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed”, vertelt Sofie Eggermont, partner bij Abscis Architecten. “Naar ontwerp van architect Pieter Nyssens werd het grotendeels opgetrokken in felrode baksteen en kreeg het vier bouwlagen onder een zadeldak.”

“De trapgevel aan de Veldstraat bevat tudorboogvormige traveenissen, gevuld met maaswerk in de boogvelden en op de borstweringen van de vensters. De afgeschuinde hoektravee wordt geaccentueerd door het balkon boven de tudorboogdeur en de over twee verdiepingen doorlopende, overkragende loggia met gekanteelde borstwering en achtzijdig torentje als bekroning.”

“Doorheen de jaren werden de gelijkvloerse winkelpuien, van het in oorsprong dubbele winkelpand, meermaals verbouwd en werden de winkelruimtes in de hoogte en diepte uitgebreid en met het achterliggende pand in de Schuurkenstraat samengevoegd tot één opengewerkt geheel. Op de plaats waar oorspronkelijk een tuinmuur met toegangspoortje uitgaf in de Van Stopenberghestraat, stond een beglaasd ‘boogportaal’-geveltje met achterliggende traphal uit 1988.”

“Op de bovenverdiepingen bleven zowel het exterieur als de oorspronkelijke interieurs met sierplafonds,
schoorsteenmantels en houten plankenvloeren grotendeels bewaard. Ook het dakgebinte was nog steeds
intact, maar de oorspronkelijke dakbedekking in leien werd vervangen door zwarte dakpannen en de bovendakse schoorstenen werden afgebroken.”

Herwaardering hoekhuis-met-torentje

In 2012 boog Abscis Architecten zich over het ontwerp voor een doordachte verbouwing en uitbreiding met behoud van alle waardevolle interieur- en exterieurelementen. De herwaardering van het neogotische hoekhuis-met-torentje uit 1885 vormde daarbij het uitgangspunt.


“De twee panden werden op alle niveaus versmolten tot één geheel”, gaat Sofie Eggermont verder. “De onderste twee bouwlagen vormen nu een duplex winkelruimte met toegang vanaf de Veldstraat. De bovenliggende appartementen werden collectief ontsloten via een gemeenschappelijke inkom aan de
Schuurkenstraat. Zo behielden beide functies een eigen adres aan de straat en hoefde het ontsluiten van
de appartementen niet ten koste te gaan van (dure) etalageoppervlakte.


“Tussenin de twee panden werd op de woonverdiepingen een gemeenschappelijke buitenruimte gecreëerd,
die als terras op het zuiden en als passerelle fungeert. Vanaf het bovenste terras werd ook de zolderverdieping
van de Veldstraat ontsloten, waarin een ruime, open loft met mezzanine in de nok werd ondergebracht. In de kelder kwam een gemeenschappelijke fietsenstalling en afvalberging samen met de technische ruimtes en stock van de winkel.”

Renovatie en nieuwbouw

Om de gebouwen te actualiseren werd ervoor gekozen om bepaalde delen van mindere historische waarde en bouwfysische kwaliteit af te breken en te vervangen door nieuwbouw.

“In de Van Stopenberghestraat ruimden de niet-authentieke gevel van het hoekpand en het kleine geveltje van het tussenpand plaats voor een nieuwe ‘pleingevel’, die zichtbaar is vanaf de Korenmarkt. Deze nieuwe gevel is opgevat als een hedendaags antwoord op de historische context en is opgebouwd uit een scherm van slanke lamellen in wit architectonisch beton. Daarachter gaan zowel de duplex winkelruimte, de leefruimtes en gemeenschappelijke buitenruimtes van de appartementen schuil.”

“Door het strakke ritme van verticale lamellen en het verspringen van de horizontale lijnen, wordt de uitgesproken verticale geleding van de historische bebouwing en de oorspronkelijke pandenstructuur afleesbaar in de nieuwe gevel. Qua transparantie en functionaliteit sluit deze dan weer aan bij de modernistische architectuur aan de overzijde van de Schuurkenstraat. “

“Door het materiaalgebruik, de densiteit en de diepte van de lamellengevel behoudt het volume een zekere massiviteit en verticaliteit.”

“Eveneens opteerden we ervoor om de continuïteit van het ‘industriële’ gevelbeeld van de tegenoverliggende
gevels, in stand te houden door de bestaande gevel in rode baksteen te bewaren, hoewel deze niet geklasseerd is. Er werden nieuwe raamopeningen en een balkvormig dakvolume toegevoegd, in overeenstemming met de nieuwe functies en vloerniveaus van de achterliggende vernieuwbouw.”

Impuls voor Veldstraat

“De boeiende mix van oud-nieuw en winkelen-wonen maakt dit project een geslaagd en-en-verhaal. Door zijn ligging, belevingswaarde en architecturale uitstraling kan het een impuls geven om de grote leegstand en verkrotting boven de winkels in de Veldstraat aan te pakken en het wonen er terug aantrekkelijk te maken. Zowel voor winkeliers als bewoners.”

Bron: Renoscripto, 10-01-2016

Naar het project: 'Verbouwen van een historisch pand, Korenmarkt Gent'

Delen