Abscis Architecten -

Tijdschrift publieke ruimte

School deelt haar speelplaats met de buurt

Het Coupurepark maakt deel uit van het masterplan Campus Casinoplein Gent dat de krijtlijnen vastlegt voor de renovatie en uitbreiding van de voormalige Veeartsenijschool. Toen het Gemeenschapsonderwijs (GO!) plannen had om op deze locatie een nieuwe school op te trekken, nam de Stad Gent de gelegenheid te baat om de dichtbebouwde buurt Coupure Rechts te vergroenen. Schooldirectie en stadsbestuur werkten samen om de speelplaats toegankelijk te maken als buurtpark. Abscis Architecten tekende de plannen in nauw overleg met de school en de stad. In 2013 voerde Hertsens Wegenwerken de plannen uit.

ÉÉN RUIMTE, MEERDERE FUNCTIES

Het ontwerp voor het nieuwe park moest allereerst de ruimte meer bij de buurt doen aansluiten. Daarom werd de hoge muur rond de site gesloopt en vervangen door een transparant hekwerk. Het park toont zo een open, groen gezicht naar de Wispelbergstraat. Ook het hoekgebouw moest eraan geloven, maar de gevels aan de straatzijde bleven behouden. Daarin kwamen toegangspoorten die het park vanuit beide straten bereikbaar maken. De bomen op het terrein werden zo veel mogelijk bewaard en aangevuld met nieuw groen.

De dubbele functie van het park is duidelijk zichtbaar in het ontwerp. Er zijn maar weinig schoolspeelplaatsen met een petanqueplek. Ook de speelelementen die gewoonlijk thuishoren in een park – zoals een zandbak en een hindernissenparcours – zijn een leuke aanvulling voor de leerlingen tijdens hun speeltijd. Anderzijds kregen de buurtbewoners er een nieuwe ontmoetingsplek bij: een amfitheater dat tegelijk het hoogteverschil opvangt tussen het park en de straat. Omdat het park dienst doet als publieke ruimte, moest het voldoen aan alle eisen van integrale toegankelijkheid. Niveauverschillen werden daarom zo veel mogelijk vermeden en waar nodig overbrugd door zowel trappen als een helling.

VERTREKKEN ALS DE BEL GAAT

Op schooldagen is het park na de schooluren tot zonsondergang open voor de buurt, net als in de weekends en tijdens de schoolvakanties. Tijdens de donkere maanden van begin november tot eind februari blijft het park ’s avonds gesloten. Omdat er in de buurt weinig sociale controle is, wilde de school het park elke avond kunnen afsluiten. Een tijdklok zorgt ervoor dat de poorten automatisch dicht gaan. Een kwartier voor sluitingstijd is er een belsignaal te horen, niet toevallig net zoals op school. Bezoekers weten op die manier dat het tijd is om te vertrekken. Wie daarna toch nog in het park is, kan met een knop de poort openen. Om te vermijden dat er na sluitingstijd op die manier mensen worden binnengelaten, krijgt de politie een melding telkens wanneer de knop wordt gebruikt. Voor de veiligheid staat het park onder camerabewaking.

POSITIEF ONTHAALD

Tijdens de opening riep de schooldirectie de aanwezige buurtbewoners op om mee zorg te dragen voor het Coupurepark. De reacties uit de buurt zijn positief. De bewoners stellen het op prijs dat een schoolterrein, gewoonlijk afgesloten gebied, nu toegankelijk is voor de buurt. De straat kleurt ook een stuk groener nu het hekwerk het park zichtbaar laat.

Het succes van het Coupurepark bleef niet onopgemerkt: het project behaalde in 2014 de derde plaats in de wedstrijd ‘Groene Lente’, een initiatief van de Vereniging voor Openbaar Groen met steun van VLAM en VMM. Het Gentse stadsbestuur heeft de ambitie geuit om deze manier van werken vaker toe te passen. Dat zou op heel wat plekken een meerwaarde zijn. Schepen Tom Balthazar wil graag andere groene oases rond scholen, kerken of bedrijven in de mate van het mogelijke openstellen voor buurtbewoners.

Bron: Tijdschrift Publieke Ruimte, 01-10-2015 - Tekst Jan Vilain

Naar project

Delen