Abscis Architecten - Bouwen aan Vlaanderen, feb-mrt 2016

Bouwen aan Vlaanderen

Hoekpand in hartje Gent compleet gerenoveerd

De twee panden werden op alle niveaus tot één geheel versmolten, waarvan de onderste twee bouwlagen een duplexwinkelruimte vormen met toegang vanaf de Veldstraat. De bovenliggende appartementen werden collectief ontsloten via een gemeenschappelijke inkom aan de Schuurkensstraat. Het neogotische
hoekgebouw met torentje werd zowel aan de buiten- als de binnenzijde volledig gerenoveerd. Het andere hoekpand is grotendeels gesloopt, met uitzondering van de rode baksteengevel, waar over de laag van oude ramen, balkons en schouwen een nieuwe typologie van grote, diep uitgesneden raamopeningen is toegevoegd. Daarnaast kwam er een nieuwe gevel in wit architectonisch beton en glas aan de Jan Van Stopenberghestraat, materialen die op esthetische wijze de brug tussen oude en nieuwe architectuur slaan.

ERG COMPLEX PROJECT


Volgens Mevaco, de hoofdaannemer van dienst, was dit een van de meest complexe projecten die ze ooit gerealiseerd heeft. Senior Project EngineerWouter Naert vertelt: “Omdat het een historisch pand betrof, lieten de benodigde vergunningen op zich wachten. Maar bouwheer Straco had al een contract met & Other Stories afgesloten, de dochter van de H&M-keten die daar haar intrek zou nemen. Het resultaat was dat we onder een gigantische tijdsdruk moesten werken. In combinatie met een renovatie die bouwtechnisch gezien erg complex was én de moeilijke bereikbaarheid van de site, was dat geen sinecure. Daarnaast kom je bij een renovatie altijd wel voor onverwachte verrassingen te staan én moest soms ter plaatse bekeken worden hoe we een idee van de architect nu echt in de praktijk konden omzetten. Maar dankzij een intense samenwerking met de bouwheer en architect konden we steevast een passend antwoord vinden. Het resultaat is dan ook volledig wat onze opdrachtgevers in hun hoofd hadden. En het complex werd ondanks de vele moeilijkheden toch op tijd opgeleverd.”

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD

Kurt Van Tomme - thuis in moeilijke beglazingsprojecten


De realisatie van de glasgevel achter de betonconstructie was in handen van Kurt Van Tomme. Deze derde generatie ramenconstructeur uit Eeklo is immers gespecialiseerd in technisch moeilijke dossiers. Zaakvoerder Kurt Van Tomme: “Om te vermijden dat de werken zouden stilvallen door de leveringstermijnen van het sierbeton en het glas, hebben we de glasgevel opgemeten via twee maatbepalende punten. Vervolgens zijn de façade en betonconstructie geplaatst, waarna we het glas installeerden. De raamprofielen werden zodanig uitgetekend dat ze tot een minimaal aanzicht werden beperkt, waardoor één transparant vlak ontstaat. Het plaatsen van deze glaspartijen was trouwens geen sinecure. De geringe afstand tussen het gevelvlak en de sierbetonconstructie zorgde voor een extra uitdaging. De glasplaten waren een pak groter dan de openingen tussen de palen. En door de grote hoogte van het glas was het niet evident om de plaatsing binnen het tijdslot te realiseren. Maar dankzij onze knowhow en aangepaste machines konden we dit project toch volledig in eigen beheer en binnen de geplande timing realiseren.” Kurt Van Tomme nam eveneens de plaatsing van alle aluminium ramen voor zijn rekening. Als Reynaerspartner staat de firma in voor het maken van de ramen in het eigen atelier.

 

Bouwen aan Vlaanderen, 20-03-2016 - Tekst Els Jonckheere - Beelden Dennis De Smet Photographs

 

Delen