Abscis Architecten -

Renoscripto

HERKENRODE een groen woonproject in het hart van de stad

Een woning in het midden van de stad met een ruim autovrij binnenplein waar kinderen veilig kunnen spelen. Het lijkt bijna onmogelijk in het volgebouwde België. Toch slaagde het team van Abscis Architecten, Atelier Kempe Thill, UAU collectiv en Land, landschapsarchitecten erin om zo’n woonproject te realiseren op de herkenrodesite in Hasselt.

Het team van architecten en landschapsarchitecten maakten de plannen met respect voor de historische context. Het resultaat is een gevarieerd en duurzaam woonproject waar diverse doelgroepen aan de binnenstad verbonden worden.

Van militaire kazerne naar groene woonproject
De site van de Herkenrodekazerne, gelegen in het hart van de stad, deed jarenlang dienst als militair domein en werd later een zone voor overheidsfuncties van de Federale overheid. De stad Hasselt verkocht de site via een verkoopprocedure voor een globale herbestemming in het kader van de binnenstedelijke ontwikkeling van Hasselt.

Zorgeloos ravotten met de kinderen
Het project bevindt zich in hartje Hasselt, op een historische plek en midden in een bruisende buurt. De omliggende straten: Meldertstraat, Persoonstraat en Maastrichterstraat zorgen ervoor dat er een goede verbinding is met alle delen van de stad.

De opdrachtgever wou een gezinsvriendelijke omgeving creëren. Het groen, autovrij binnenplein is dan ook echt een troef. Kinderen van omliggende woningen kunnen er veilig spelen. Maar ook de andere bewoners en bezoekers kunnen er genieten van de rust.

Het beschermde Poortgebouw aan de Maastrichterstraat en de ‘Witte kazerne’ in de Meldertstraat werden naar de UHasselt overgedragen. Een fijnmazig netwerk door het centrum trekt een subtiele grens tussen de ‘tuinzone’ en een stedelijk verhard plein aan de gebouwen van de Uhasselt.

In het publieke domein bevindt zich een horecazaak met terras. Deze plek is een informele ontmoetingsplaats
voor zowel bewoners, studenten, docenten, als bezoekers van de stad.

“De afzonderlijke gebouwen worden door verschillende bureaus gerealiseerd om de nodige differentiatie, passend bij de historische binnenstad, te verzekeren”
 

Flexibele plannen voor diverse doelgroepen
De afzonderlijke gebouwen worden door verschillende bureaus gerealiseerd om de nodige differentiatie, passend bij de historische binnenstad, te verzekeren. Wel werden er tussen de bureaus duidelijke afspraken gemaakt qua materialisatie om alsnog een duidelijk geheel te realiseren dat past bij het historische karakter van deze prachtige site.

De plannen werden flexibel opgemaakt. Hierdoor is het mogelijk om op maat van de specifieke wensen van de diverse bewoners een passende woonvorm aan te bieden. Zo kunnen zowel gezinnen als alleenstaanden hun intrek nemen op de site.

Het ontwerpen van zeer flexibele grondplannen laat niet enkel een grote variatie aan typologieën toe, het biedt
ook mogelijkheden tot herbestemming in de toekomst. De veelheid aan typologieën toont in feite aan dat de plattegronden haast functieneutraal zijn.

Het project blinkt ook uit door zijn uitstraling en exclusiviteit. De appartementen zijn voorzien van alle comfort en afgewerkt met materialen van topkwaliteit. Daglicht stroomt in elke woning rijkelijk binnen. De grote troeven zijn de zuid-gerichte terrassen en het mooie uitzicht op de groene binnentuin.

ABSCIS ARCHITECTEN
De ambitie van Abscis Architecten is gelaagd: via een gerichte dialoog met de opdrachtgever tot een project op maat komen, waarbij wij vanuit een toekomstgerichte maatschappelijke betrokkenheid elk project verankeren in de sociale, economische, historische en culturele context van de omgeving.

Om die ambitie waar te maken, kiest het bureau resoluut voor een geïntegreerde aanpak. Concreet wordt uit een team van architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en interieurontwerpers een uniek projectteam samengesteld. Met de projectarchitect als spil en centraal aanspreekpunt. Hij of zij communiceert met opdrachtgever, studiebureaus en adviesverlenende instanties. Elk projectteam wordt nauwgezet opgevolgd door coaches, die de kwaliteitsstandaarden rond ontwerp, budget en planning, technische
oplossingen, duurzaamheid en BIM bewaken.

Om tot het best mogelijke resultaat te komen, investeert Abscis Architecten in gezamenlijke ontwerpworkshops, waarin het hele team, de klant én de adviserende instanties samen het concept een goed onderbouwde basis geven. Met rationaliteit en creativiteit als rode draad. De range is daarbij heel breed: van no-nonsense tot heel broze, fijngevoelige architectuur.

Duurzaam en toekomstgericht bouwen
Bij de plannen voor het project werd ook aandacht besteed aan duurzaamheid. Er is gekozen voor slijtvaste materialen die mooi verouderen. Het materiaalgebruik is ingetogen, maar zorgvuldig en liefdevol gedetailleerd en met warme accenten.

“Daarnaast zal bij de detaillering van de gebouwen rekening gehouden worden met een heldere scheiding van constructie, installaties en interieur, zodat deze onafhankelijk van de verschillende leeftijdscycli kunnen worden vervangen of herbestemd’, vertelt Piet Van Cauwenberghe van Abscis Architecten.

“Duurzaam bouwen begint bij een doordacht, toekomstbestendig en stedenbouwkundig plan. Een schakeling van compacte woningen met een gunstige bezonning is een eerste vereiste. Vervolgens draagt de open architectuur met veel daglicht en grote terrassen in een groene omgeving bij tot het menselijk welzijn.”

ATELIER KEMPE THILL
Atelier Kempe Thill is een architectenbureau opgericht door Oliver Thill en André Kempe. Beide oprichters zijn oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland en studeerden aan de Universiteit van Dresden. Vandaag is het bureau gelegen in Rotterdam.

In 2003 won Thill de Maaskant Prijs voor Jonge Architecten met de Nederlandse paviljoen voor de International Garden Exhibition (IGA) in de Duitse stad Rostock. Verder zijn ze bekend van de renovatie en uitbreiding van een voormalig sanatorium tot Parlement van de Duitstalige gemeenschap in Eupen en de bouw van de Frans Liszt concertzaal in Raiding, Oostenrijk.

“Het materiaalgebruik is ingetogen, maar zorgvuldig en liefdevol gedetailleerd en met warme accenten”
 

UAU COLLECTIV
UAU Collectiv is een architectencollectief gevestigd in de Kunstlaan in Hasselt. De naam wordt uitgesproken als ‘wow’. Met de palindroom UAU will het collectief kracht uitstralen. Daarnaast wijst het op de power en passie die verschillende disciplines samenbrengen in één collectief..

Het collectief is uitgegroeid tot een creative platform en denktank waarin iedereen herkenning, vrijheid en respect krijgt. UAU Collectiv specialiseert zich vooral in het maken van flexibele gebouwen voor zowel de overheid als andere bedrijven.

“Duurzaam bouwen begint bij een doordacht, toekomstbestendig en stedenbouwkundig plan.”

 

Delen
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics