Abscis Architecten - Bouwen aan Vlaanderen NR 06 2020

Bouwen aan Vlaanderen

Groene facelift voor scholencampus

Het nieuwe schooljaar was voor de leerlingen van de VLOT! Scholengroep extra spannend. Voor het eerst kregen ze hun totaal vernieuwde campus te zien. Het was voor velen wellicht wat schrikken, want de site onderging een complete metamorfose. “We hadden een maximum aan groene en open buitenruimtes voor ogen”, vertelt Sascha Lejaeghere van Abscis Architecten. “Dit wilden we combineren met logische, functionele verbindingen tussen de eerstegraads-, lagere en kleuterschool. Daarom kozen we doelbewust voor een compact ontwerp met een duidelijke leesbaarheid.”

Geslaagde uitbreiding

De bestaande lagere school werd ter hoogte van de H. Hartlaan uitgebreid met een volume van drie bouwlagen. Hierbij werd de bestaande toegang opgewaardeerd tot een nieuw poortgebouw. “Aan de ingang plaatsten we een grote luifel die meteen de aandacht trekt”, vertelt Sascha Lejaeghere. “Structureel werd het gebouw opgetrokken in ter plaatse gestort en geprefabriceerd beton, gecombineerd met gelijmde grootformaat snelbouwstenen. Elke bouwlaag werd afgedekt met een betonnen vloerplaat. Deze massiviteit kwam de akoestische eigenschappen van het gebouw ten goede. Als gevelisolatie werd gekozen voor een duurzame minerale glaswol en de gevels zijn afgewerkt met een licht geëngobeerde natuurkleurige gevelsteen die in wildverband werd gemetst.”

Ook voor gebruik door derden

De nieuwbouw voor de eerste graad kreeg een gelijkaardige vormgeving en wordt eveneens omzoomd door een luifel. “Het grote verschil met de lagere school is dat het gelijkvloers uit een transparante sokkel met verdiepingshoge glaspartijen bestaat”, aldus Sascha Lejaeghere. “Daar werden de eetzaal/polyvalente ruimte en het Legolab ingericht, aangevuld met sanitaire groepen en technische lokalen. Aangezien de interne circulatie kan worden afgesloten, kan het gelijkvloers buiten de schooluren gebruikt worden door derden. Dit past in het sociale engagement dat de school wil aangaan.”

Groen tot in de school

Vanaf de eerste verdieping zijn de gevels eveneens bekleed met een licht geëngobeerde natuurkleurige gevelsteen in wildverband. In de kern van het gebouw is een wokkeltrap geïntegreerd die een ordelijke dagelijkse werking en eventuele evacuatie toelaat. Tussen deze trap en de gang bevindt zich een patio die aan drie zijden voor natuurlijke lichtinval zorgt. Daar werd tevens een intensief groendak aangelegd, terwijl de oplopende parementgevel geleidelijk zal verdwijnen achter diverse klim- en hangplanten. Zo brachten we het groen tot in het hart van de school. Op de eerste verdieping zijn de kantoren, een lerarenkamer, enkele lesklassen en rustruimtes ingericht. Er is ook sprake van een voorplein dat te bereiken is via een zwarte stalen buitentrap. De drie overige verdiepingen huisvesten achttien leslokalen.”

Inherent duurzaam

De campus creëert een mooi kader voor tal van activiteiten. Niet alleen de ingenieuze architectuur speelt hier een rol in, maar ook (en misschien zelfs vooral) de ‘groene’ uitstraling van de site. “Met enkele eenvoudige ingrepen hebben we de natuur naar de site gebracht”, legt Sascha Lejaeghere uit. “Op het domein zijn verschillende bomen aangeplant (in rastervorm) en op de speelplaats zijn tal van groenvakken terug te vinden. Dit groen is doorgetrokken in de architectuur: beide luifels zijn voorzien van een extensief groendak. Daarnaast hebben ze elk een grote perforatie waarin een boom groeit. Bij de eerstegraadsschool werd dit gecombineerd met een grote open buitentrap. Zo wandelen de leerlingen letterlijk langs de stam en de kruin van de boom (Gleditsia triacanthos 'Shademaster') naar de eerste verdieping. De nieuwe gebouwen zijn bovendien ook duurzaam dankzij de toepassing van energiezuinige technieken, zoals PV-panelen en een warmtepomp.”

 

PARTICIPANTEN AAN HET WOORD

DRAFAB – BINNENSCHRIJNWERK EN MAATWERKMEUBILAIR

Het interieur van het nieuwe en uitgebreide schoolgebouw van de VLOT! Scholengroep werd tot in de puntjes afgewerkt door Drafab uit Poperinge. Dit bedrijf fabriceert en installeert maatwerk voor de grotere bouwprojecten zoals kantoor- of wooncomplexen, banken, hotels, en natuurlijk ook scholen. “Onze inbreng varieert van de ontwikkeling van specifieke meubels tot totaalinrichting”, vertelt zaakvoerder Dries De Backer. “Dankzij een up-todate machinepark en ons team van dertig bekwame vakmensen kunnen we de hoogste kwaliteit leveren, zelfs bij de meest complexe opdrachten. In dit project stonden we in voor al het binnenschrijnwerk, de RF- en akoestische deurgehelen. Verder leverden we al het maatwerkmeubilair voor de klaslokalen, leraarskamer, keukens en kantoren. Interessant is dat de fronten van de meeste kasten en ook een deel van de lambrisering in de gangen zijn uitgevoerd in BauBuche dat ter plaatse werd vernist. Dit is een soort plaatmateriaal van dwarse multiplex beuk, wat eerder delicaat is om te bewerken.”

AGC – BEGLAZING

De Vlot! Scholengroep liet de aannemers van zijn nieuwe schoolgebouw gebruikmaken van diverse types beglazing van AGC. "Qua buitenbeglazing ging het om Thermobel Advanced 1.0. Dit cijfer slaat op de thermische isolatiewaarde van het glas (Ug 1.0). De samenstelling van de glasvolumes werd mede bepaald door de veiligheidsvereisten. Die verschilden naargelang de positie van de ramen", legt salesmanager Patrick De Paepe (AGC) uit.

"Waar de borstwering onder het raam meer dan 90 cm bedraagt, was het niet nodig om langs de binnenkant veiligheidsglas aan te brengen, aangezien daar geen risico op verwonding bestaat. Waar de ruiten langs de buitenkant bereikbaar zijn voor mensen is voor gelaagd veiligheidsglas gekozen. In dit gelaagd glas zit een transparante folie. Bij glasbreuk blijven de glasscherven aan de folie kleven. Dit kan verhinderen dat spelende kinderen of andere personen gewond raken. Op de benedenverdieping is dit overal zo uitgevoerd, behalve op plekken waar de borstwering hoger is dan 90 cm. Daar volstond 'float' glas langs de binnenkant. Ook op plaatsen waar alleen onderhoudspersoneel komt of op de verdiepingen boven brede luifels volstond float glas, aangezien de scherven dan op de luifel zouden vallen, zonder gevaar voor de personen eronder."

Deneckere G. Glaswerken uit Roeselare stond in voor het plaatsen van de buitenbeglazing, geleverd door AGC-filiaal Seapane in Zeebrugge. "Verder heeft ons filiaal AGC Mirodan Bouwglas in Heule interieurbeglazingen geplaatst in gelaagd glas (Stratobel) en brandwerend glas (Pyrobel)." Recent leverde
AGC ook het glas voor de nieuwe bedrijfsgebouwen van Sterkens Security in Beerse. "Daar viel de keuze op de zonwerende Thermobel Stopray Vision 51-beglazing, geleverd vanuit AGC Kempenglas in Mol, en Lacobel T Cool White-glaspanelen, geleverd door AGC Mirodan in Heule." Callens EMK (Waregem) koos dan weer voor Thermobel Ipasol Ultraselect 62/29, geleverd door AGC Seapane. Bij Ankersmit (Melle) werd dat Thermobel Energy N, eveneens geleverd door AGC Seapane.

Bron: Bouwen aan Vlaanderen, NR 06 2020 - Tekst Els Jonckheere

Delen