Abscis Architecten -

BETON 242

Architecturale eyecatcher levert KU Leuven Campus Brugge een nominatie op

De KU Leuven Campus Brugge herbergt de faculteit industriële ingenieurswetenschappen en technologie alsook de faculteit bewegings- en revalidatiewetenschappen. Het campusgebouw ligt prominent bij het station van Brugge, als toegang voor de site Ter Groene Poorte.

Het gebouw bestaat uit twee op elkaar geplaatste massieve volumes, van elkaar gescheiden door een transparante public layer. Die ‘publieke laag’ fungeert als een opgetild publiek maaiveld met zicht op de perrons. Het bovenste volume kraagt 9 meter uit en accentueert deze oriëntatie. Het staat symbool voor de open blik waarmee de campus de buitenwereld welkom heet.

De keuze van het gevelmateriaal in wit prefab beton draagt bij tot het extraverte karakter van het gebouw. 30 centimeter dikke gevelelementen vormen 3D-sculpturen met schuin geplaatste dagkanten. Ze zorgen voor een sterke architectonische expressie en een gevarieerd spel van licht en schaduw. Het gevelbeeld verandert naargelang de positie die de toeschouwer inneemt en de stand van de zon.

De jury

De campus is een krachtige architecturale eyecatcher. Het spel van volumes en gevels in architectonisch beton is indrukwekkend. De verfijnde en doordachte detaillering van de gevelelementen verleent de gevels een eigen, persoonlijke uitstraling. De schuine vlakken aan de ramen creëren een dieptewerking met een mooie visuele meerwaarde. Binnen profiteren de koelplafonds van de impact van de betonstructuur en leiden ze samen met de kleur tot een zeer homogene afwerking.

Bron: Tijdschrift BETON 242, december 2018

Naar het project: KUL Campus Brugge

 

Delen
communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics